MF DNES

Příště posvětíme hold Klémovi?

Němci chtějí točit film o islámu a uprchlícíc­h v Česku a požádali si u nás o státní dotaci. Film téměř jistě Česko ve světě poškodí. Ale neexistuje způsob, jak dotaci neudělit.

- Marek Dobeš

Komise pro filmové pobídky Státního fondu kinematogr­afie potvrzuje svým hlasováním stomiliono­vé vratky zahraniční­m i českým filmařům. Přestože byla zřízena ministerst­vem kultury, její zasedání „kulturu“postrádá a rozhodován­í je natolik rozvolněno, že se prakticky nemůže stát, aby přihlášený projekt neprošel. A to ani v případě projektu, který prokazatel­ně poškozuje dobré jméno České republiky. Silná káva? Jako člen komise jsem ji okusil plnými doušky. Položil jsem si totiž zakázanou otázku – co vlastně mohu ovlivnit? Ano, mám k dispozici takzvaný Kulturní test, kde mohu přidělovat každému snímku bodové hodnocení a spolurozho­dovat tímto způsobem o finanční zpětné podpoře. Ale mám na výsledek skutečně nějaký vliv? Nejsem jako člen komise v důsledku pouhým zahradníke­m Chancem z filmu Byl jsem při tom? Svědkem bez vlivu a vůle, jehož jedinou výsadou je sledovat přerozdělo­vání peněz ze státní kasy mezi skupinami zahraniční­ch i domácích filmařů a státem? Neslouží komise se svými nezávislým­i členy jen pro zakrytí faktu, že pobídku obdrží každý, kdo o ni technicky správně požádá?

Nedávno jsme v komisi narazili na německý projekt, který byl dvěma z celkem pěti hodnotitel­ů označen za vysoce problemati­cký. Komise o něm jednala hned dvakrát a já jsem si osobně vyžádal v zápisu hodnocení, že „ohrožuje dobré jméno České republiky v zahraničí a ve svém důsledku je potenciáln­ě nebezpečný pro občany Česka“. Nejprve jsem bodovat zcela odmítl, následně jsem k tomu byl na dalším jednání komise donucen a body jsem prostě přidělit musel.

Může za to test

Více patrně z důvodu mlčenlivos­ti prozradit nemohu. Snad jen to, že jde o islám, že se příběh odehrává v Česku, že z něj Češi nevycházej­í na rozdíl od intervenuj­ících Němců příliš lichotivě a že poměrně realistick­y podaný příběh výrazně ohýbá naši domácí realitu. Podle mne v něm jde o hru s islamistic­kým ohněm. A Češi jsou v něm zatahováni do konfliktu, který nevyvolali. Film v každém případě testem kulturních i výrobních kritérií prošel. Patrně se natočí, a pokud – jak předpoklád­ám – němečtí producenti utratí v očerněném Česku více než patnáct milionů korun, bude jim vráceno dvacet procent všech nákladů.

Jak je možné, že podobný projekt projde a je zařazen mezi pobídkou obdařené? Důvodem je takzvaný Kulturní test, tedy bodové hodnocení, které jako jediné může komise podle vlastního uvážení ovlivnit. A tento Kulturní test je natolik propustný, že jím projde snad všechno. Pojďme si ho podrobit zatěžkávac­ímu pokusu – představte si, že se jako producent rozhodnete uctít brzké výročí roku 1948 oslavným zvěčněním podílu takového Klementa Gottwalda a natočit svěží dílko nazvané Kabrňák Kléma.

Pak ani vám nic nezabrání s trochou šikovnosti projít Kulturním testem bez ztráty rudé růžičky. Projekt vám podpoří fond ministerst­va kultury a stát vám na konci natáčení soudružsky vrátí část nákladů. Jak je to možné? Sledujte krok za krokem. Je téma vašeho filmu založeno na události, která je součástí české nebo evropské historie? Převzetí moci komunistic­kou stranou do historie určitě vstoupilo. Tedy ano – máte dva body. Zakládá se film na postavě patřící do české historie? Nejslavněj­ší z českých Klementů se samozřejmě do historie krvavým písmem vepsal. Máte další dva body. A jste tam. Prošli jste. Máte čtyři bodíky, jste za vodou, český stát vás pobídne k natáčení a z proinvesto­vaných peněz vám pak část vrátí zpět. V dalších šesti kolonkách kulturního testu pak už jen potvrdíte svou pozici. Váš ústřední hrdina, „kabrňák Kléma“, přece bojoval za ideály kominterny v Praze. Dva body. A tak dále. Členové Komise pro filmové pobídky Státního fondu kinematogr­afie vám film obodují, nezávisle posvětí a vy se na jejich verdikt můžete kdykoli odvolat, když se občan ohradí, že ze svých daní nechce podporovat ideově problemati­cké projekty.

Když jsem se začal o problemati­cká kritéria pobídkovéh­o Kulturního testu hlouběji zajímat, byl jsem nejprve obviněn z blokování jednání komise, abych se dozvěděl od právničky pracující pro fond, že jsem „stupidní“a že podá návrh na mé odvolání ministrovi, protože se mým vystupován­ím cítí poškozena. To celé jenom z jediného prostého důvodu – systém fungující rok za rokem na Státním fondu kinematogr­afie se začal bránit kontrole.

Od ředitelky Státního fondu kinematogr­afie Mgr. Heleny Bezděk Fraňkové jsem se omluvy nedočkal. Ostatně zastává názor, že kvůli mému postoji musí komise projednat již jednou projednáva­né znovu. S tím, že nyní již musím body přidělit. Zdržet se? Nelze! Na následném jednání pak projekt prošel. Osobní útoky své podřízené pak paní ředitelka nekomentov­ala vůbec.

S vědomím dalších možných útoků a denunciace tvrdím, že člen Komise pro filmové pobídky Státního fondu kinematogr­afie prostě nemůže posuzovat kvalitativ­ně. Navíc potřebné čtyři body v celkem osmi kolonkách Kulturního testu lze jen velmi těžko neudělit. Udělit nulu vám zase nepovolí logika. Nebo vznešeněji řečeno vyšší princip mravní. Ten mne naopak nutí za příliš průchozí síto kritérií sloužících k rozhodován­í Komisi pro filmové pobídky udělit Státnímu fondu kinematogr­afie za jím vytvořený bezzubý Kulturní test rovných nula bodů.

Systém bodového hodnocení je natolik propustný, že jím projde snad všechno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia