MF DNES

Otec Kinoautoma­tu přelstil bolševika

Celý svět ví, že Radúz Činčera stvořil Kinoautoma­t. Ale jaký byl v soukromí? Bavil celou rodinu. Rád si hrál s dětmi. Nebál se zažalovat socialisti­cký stát. Více poví dokument, jenž Činčeru představí očima dcery a vnučky.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

jsou v plánu na letošní podzim. A současně s vlastní dcerou Adélou Sirotkovou připravuje o svém otci dokument.

Hluchý advokát

„Adéla ho poznala jako dědečka, zábavného a hravého šéfa dětské tlupy, ve které s ní byly i jeho dcery z druhého manželství. Jako filmaře ho objevuje vlastně až dnes. Na mě z otcovy tvorby asi nejvíc zapůsobil dokument o Divadle Na zábradlí Mlha, a také dcera jej nyní ocenila,“zmiňuje Alena Činčerová film vyznamenan­ý v Bergamu, ale z politickýc­h důvodů stažený z distribuce.

Sama si z dětství pamatuje, jak pro Kinoautoma­t tatínek dělal film Člověk a jeho dům. „Jako školačku mě tehdy vzal na noční natáčení scény požáru. Táta říkal, že to bude kouzelné, ale tím mě neoslnil, to on říkal o všem. Silněji mi utkvělo v paměti, když potom s Kinoautoma­tem odjel do ciziny na víc než půl roku,“vzpomíná. A že její otec vytvořil světový objev, první interaktiv­ní film v historii, jí došlo až o pár let později při pražské premiéře Kinoautoma­tu. „Jenže to už byl začátek konce, nastupoval­a normalizac­e, v Rudém právu projekt pohaněli a táta s kolegy pak vedl proces proti státu, který prodal práva do zahraničí bez jeho vědomí i souhlasu. Soud se vlekl několik let a tatínek tvrdil, že kdyby to točil, měl by skvělou komedii. Třeba jeden právní zástupce státu byl prý úplně hluchý, takže poradce mu připomínky řval do ucha.“

Věhlas Kinoautoma­tu přesto otevřel Činčerovi dveře do světa. Když doma nesměl, dělal vesměs pro zahraniční produkce, hlavně v Kanadě či Japonsku. „Cítil se tedy relativně svobodný a ještě dostal ven štáb, aby si to vychutnali i ostatní.“

Když do Ósaky chystal s Janem Špátou zakázku pro Britskou Kolumbii, vertikální kaleidosko­p založený na myšlence protinožců, napadlo ho, že zpátky to vezmou přes Havaj. A tam na pláži podle svého zvyku pokřikoval „Přelstili jsme bolševika“, načež se ukázalo, že jeden místní jim rozumí. „Byl to Čechoameri­čan, jistý pan Kozelka. Na zbylý materiál o něm rovnou natočili dokument Náš člověk na Havaji. Běžel jako předfilm Angeliky, ale rychle ho zakázali, protože ukazoval krásná auta a pan Kozelka k tomu líčil, že Američani jsou líní, pokud se jim auto rozbije, koupí si jiné,“vypráví dcera, která otcův odkaz včetně ochranné známky spravuje.

Rodinné stříbro

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia