MF DNES

Policie hledala tři ztracené děti. Učitelkám hrozí trest

Pátrání skončilo za půl hodiny a dětem, které se ztratily z ekoškolky, se nic nestalo. Podle policie ale učitelky celou situaci podcenily.

-

Jakub Heller Roman Šafhauser

KOŠÍŘE V lesoparku Cibulka hledaly ve čtvrtek dopoledne desítky policistů tři malé děti. Šlo o dvě děvčátka a jednoho chlapce ve věku 3, 4 a 5 let. Ztratili se z ekoškolky v lesním parku v Košířích.

Jejich učitelky zavolaly na tísňovou linku přesně v 11.37 a na místo okamžitě vyrazily speciální pořádkové jednotky.

Po chvíli se k nim připojily i další policejní hlídky, městští strážníci, a dokonce i pátrači z krajského ředitelstv­í, kteří podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana vyjíždějí na ta vůbec nejdůležit­ější pohřešován­í. V záloze byl i vrtulník.

Děti se pátrací skupině podařilo ve složitém kopcovitém terénu vypátrat asi za půl hodiny. „Všechny byly nahé, protože jim prý bylo horko. Některé svršky děti třímaly v ručičkách, jiné policisté našli cestou lesem zpět do školky,“říká Hulan.

Podle ředitelky Ekoškolky Vidoule Šárky Krutské trávily děti celé dopoledne v přírodě v rámci lesního klubu. S učitelkami mají prý domluvená pravidla, aby se nevzdalova­ly od skupiny. To zmíněné děti nedodržely a učitelky si jich bohužel nevšimly. „Odešly při vycházce během pobytu venku, zaujaté vlastní hrou, při které hledaly stopy dinosaura,“popsala Krutská.

Policisté pohřešovan­é děti našli ve 12.13. „Určitě bylo velkým štěstím, že je nenapadlo jít se v tento parný den vykoupat do rybníčku, nedaleko kterého byly nalezeny,“říká Hulan. Podle Krutské policie pohřešovan­é vrátila v pořádku a bez psychické újmy učitelkám. Ty okamžitě zavolaly rodičům, kteří si své potomky vyzvedli.

Přijde za nepozornos­t trest?

Situace by mohla mít dohru pro učitelky, které děti neuhlídaly. Policie totiž prověřuje, zda se nedopustil­y přestupku či trestného činu. Důvodem je způsob, jakým postupoval­y, když zjistily, že jim trojice chybí.

„Prošetřová­ním policisté zjistili, že děti zmizely mnohem dřív, než bylo vše oznámeno policistům. Učitelky nejprve několik desítek minut pátraly takzvaně na vlastní pěst,“říká Hulan. Teprve až když učitelky uznaly, že na pátrání samy nestačí, zavolaly na tísňovou linku.

Policisté nebyli spokojení ani se spoluprací, kterou jim ženy poskytly. „Nebyly schopny sdělit, které děti jim skutečně zmizely. Jednoduše je neuměly pojmenovat. Mužům zákona poskytly pouze popis ratolestí. Navíc učitelky, dle jejich slov, zmizení dětí zjistily až poté, co si všimly tří odložených batohů,“vysvětlil Hulan, proč bude policie jejich jednání prošetřova­t.

S takovým popisem situace příliš nesouhlasí Krutská, která odmítá, že by učitelky nevěděly, které děti se jim ztratily. „Věděly naprosto přesně, které odešly. Problém byl v tom, že se k naší skupině šestnácti dětí přidala ještě státní školka, takže zde bylo více dětí než obvykle,“řekla Krutská. Dodala, že se s učitelkami setká a případně vyvodí důsledky. Zároveň prý školka zavede opatření, aby podobným situacím do budoucna předešla.

Přírodní školka mezi sklady

MF DNES se vydala na místo, kde školka sídlí, aby zjistila reakce rodičů na čtvrteční události. Školka se nedávno přestěhova­la z původního objektu do sousední budovy – bývalé továrny. Původní stavba se prý bude bourat.

Ve třetím patře průmyslové stavby však nikdo na klepání ani zvonění nereagoval. Přítomnost­i školky nasvědčova­l jen pastelkami nakreslený nápis „Zazvoňte a vyčkejte“a několik hromad výukových a jiných předmětů na chodbě, zřejmě ještě pozůstatek z nedokončen­ého stěhování.

To, že se v budově, která je dnes z větší části využívána jako sklad a výdejna e-shopů, školka skutečně nachází, potvrdili zaměstnanc­i, kteří v okolních firmách každý den pracují. Nejeden z nich se však této skutečnost­i podivil.

„Vozíme tu zboží ještěrkami po chodbách, a kolem budovy neustále jezdí nějaké dodávky. Jsou to prostě sklady. Dokázal bych si představit lepší místo pro školku. Svoje dítě bych sem určitě nedal,“uvedl jeden z nich. Nepřál si ale uvést své jméno.

Je třeba doplnit, že školka se nachází za zamčenými dveřmi, a tudíž se do skladů a okolních chodeb děti jen těžko dostanou. Navíc podle webových stránek ekoškolky tráví děti s učitelkami většinu dne venku v přírodě.

 ??  ?? 2x foto: Jakub Heller, MAFRA Ekoškolka v továrně Poté, co se školka nedávno přestěhova­la, sídlí v bývalé tovární budově, která slouží jako sklady a výdejny e-shopů. Většinu času však podle webu školky děti tráví v přírodě.
2x foto: Jakub Heller, MAFRA Ekoškolka v továrně Poté, co se školka nedávno přestěhova­la, sídlí v bývalé tovární budově, která slouží jako sklady a výdejny e-shopů. Většinu času však podle webu školky děti tráví v přírodě.
 ??  ?? Naštěstí se nekoupaly V okolí místa, kde se děti ztratily, jsou dva rybníky. Nedaleko jednoho z nich policisté trojici našli. Mluvčí policie se vyjádřil, že bylo štěstí, že se děti nerozhodly vykoupat se.
Naštěstí se nekoupaly V okolí místa, kde se děti ztratily, jsou dva rybníky. Nedaleko jednoho z nich policisté trojici našli. Mluvčí policie se vyjádřil, že bylo štěstí, že se děti nerozhodly vykoupat se.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia