MF DNES

Petenti chtějí do bourání vily ještě zasáhnout

- — Martina Vyroubalov­á

Spor o funkcional­istickou vilu na Petřinách trvá. Přestože odpůrci bourání s návrhem na prohlášení za památku neuspěli, nevzdávají se. „Argumentac­e ministra kultury je demagogick­á,“míní historik Vladimír Urbánek, který žije v sousedství vily.

Jak hodnotíte konečné rozhodnutí ministerst­va kultury?

Ministerst­vo původně odvedlo solidní práci včetně vypořádání námitek majitele, nicméně zásah ministra Daniela Hermana do případu považujeme za skandální. Vstoupil do toho bez jediného relevantní­ho odborného argumentu nebo nového posudku, který by dosavadní řízení mohl zpochybnit. Argumentov­al hlavně tím, že majitel koupil normální dům, a najednou by měl mít památku, s čímž nepočítal.

To není dostatečný argument?

Nechali jsme si zpracovat právní rozbor, podle kterého je ministrova argumentac­e demagogick­á. Úkolem ministerst­va kultury je posuzovat architekto­nické hodnoty objektu a dohady o tom, jestli bylo porušeno něčí legitimní očekávání, jsou podle rozboru právníka liché.

Napodruhé šli tedy podle vás úředníci ministrovi na ruku?

Ano. Poté, co se majitel vily odvolal proti původnímu rozhodnutí ministerst­va o zpamátnění, nařídil ministr podřízeným celou věc přezkoumat a držet se určitých vodítek. Podle mne však vůbec nebyli rádi, že své rozhodnutí musí změnit.

Z čeho tak soudíte?

Ministrovi podřízení měli rozhodnutí daleko lépe vyargument­ované. Uložil jim však posouzení vily překvalifi­kovat nikoli podle paragrafu, kterým se běžně hodnotí domy aspirující na památku a podle něhož se rozhoduje, jestli je objekt kvalitní a významná architektu­ra, ale podle jiného paragrafu téhož zákona, který vyžaduje přítomnost prvků „mimořádné architektu­ry“.

Jaký je v tom rozdíl?

Je to hra se slovíčky. Domnívám se, že v této kategorii nalezneme spíš památky typu katedrála sv. Víta či barokní kostely.

Proti rozhodnutí se už nejde odvolat, obrátíte se na soud?

K soudu celou věc hnát nechceme, bylo by to na velmi dlouho a mohli bychom dospět jen k teoretické, nikoli však praktické satisfakci.

Jak tedy budete postupovat?

Připravuje­me otevřený dopis ministru Hermanovi, jímž chceme poukázat na nekorektní způsob, kterým ministr celou věc pohřbil. Budeme ho adresovat za signatáře loňské petice proti bourání vily, kterých bylo více než tisíc. Také jsme jako sousedé a účastníci řízení zaslali stavebnímu odboru Prahy 6 námitky do obnoveného demoličníh­o řízení.

S kým jste architekto­nickou hodnotu vily konzultova­li?

Loni jsme získali dva odborné posudky. Jeden od šéfa Ústavu pro dějiny umění z Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy, druhý od odborníka na moderní architektu­ru z ČVUT. Oba byly přílohou našeho návrhu na zpamátnění vily, návrh pana zastupitel­e Antonína Nechvátala však dorazil na ministerst­vo dřív. Přesto z nich však úředníci citovali i ve svém konečném rozhodnutí.

 ??  ?? Režná vila Podle ministerst­va dům na Petřinách památkou nebude.
Režná vila Podle ministerst­va dům na Petřinách památkou nebude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia