MF DNES

Proč hvězda All Blacks drží půst

- — Miroslav Němý

Čekají ho sprinty a tvrdé srážky, jeho obří tělo je připraveno vydat se na maximum. Jenže ragbyové eso Sonny Bill Williams zároveň musí příjem energie omezovat: jeden z nejznámějš­ích sportovců-muslimů světí ramadán.

Načasování pro něj není ideální: svatý měsíc končí v neděli, ale All Blacks se s celkem Lions (výběr Britských ostrovů) srazí v Aucklandu již v sobotu od 9.30 českého času.

A pravidla islámu jsou jasná: kromě těhotných žen, dětí, nemocných a lidí na cestách se až do západu slunce všichni musí postit.

„Každý má právo na svůj názor, ale můžu říct jediné možná by si to každý měl sám vyzkoušet a poté říci, jak se cítí,“řekl Williams listu The Telegraph. „Pomáhá mi to po mentální stránce, která je ve sportu klíčová. Každý sportovec přece musí mnohé obětovat a půst posiluje moji disciplínu.“

Nový Zéland si ragby téměř zbožštil a svéráz známý jako SBW patří k hlavním idolům. To, co nyní řeší, je ale problém obecný. Pro sportovce se recept hledá těžko, jak dokazuje jeden fotbalový příklad: tým Nigérie do 20 let v roce 2011 na světovém šampionátu v zápasové dny půsty zrušil, o rok později ale jejich kouč v africké kvalifikac­i hráče burcoval, ať tak nečiní.

„Ti, kteří to zvládnou, budou odolnější. Duševní síla je důležitějš­í než ta fyzická,“uvedl kouč John Obuh.

Ve fotbalovém kalendáři se ramadán křížil s olympiádou v Londýně, s mistrovstv­ím světa 2014 v Brazílii i s loňským Eurem ve Francii, což se týkalo hvězd, jako jsou Paul Pogba, Sami Khedira či Mesut Özil.

Klíčové bývá, aby hráči přinejmenš­ím dobře doplňovali tekutiny; brankář Alžírska třeba půst v duelu s Německem porušil tím, že se v poločase napil a pojedl pár datlí. „Zdůrazňuje­me všem, aby po soumraku vypili aspoň tři litry vody, aby zabránili dehydratac­i,“řekl BBC Bader Aqel, lékař týmu Palestiny.

Ragbyový idol Williams jídlo jen tak nedožene po západu slunce už bude do duelu v Aucklandu chybět pouze pár hodin, a tak varianta „rychlé kompenzace“nemá smysl; vystačí si s malou porcí ryby a zeleniny. „Už jsem si tohle vyzkoušel v minulosti a cítím, že je to pro mě dobrá věc,“uvedl. „Každý z nás se rád oddává jídlu, takže pokud si je čas od času odepřete, může to být pro tělo i mysl jen prospěšné.“

Williams kromě ragby sbíral tituly i jako boxer. Při předloňské­m titulu mistrů světa pro Nový Zéland dojal všechny tím, že věnoval svoji zlatou medaili klučinovi, jehož předtím srazila ochranka. „Může být vzorem pro svět islámu,“říká o něm spoluhráč z All Blacks Steven Luatua: „Já sám jsem křesťan a také věřím, že mi náboženstv­í pomáhá.“

A tak by se britští Lions měli bát, půst nepůst. Obr Williams (194 cm, 108 kg) možná bude hladový doslova, ale tím větší hlad bude mít po vítězství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia