MF DNES

Ve výsledcích a telegrafic­ky

-

tak jsou to výborné zápasy, ale ten spodek má zápasy o ničem. U hráčů je tam někdy stagnace či pokles výkonu. Jiní kluci teď podepsali smlouvy v NHL, byť ta ještě neznamená, že si tam zahrají. My tak musíme objevovat další kluky.

Je ale v extralize s nadsázkou ještě koho objevovat? Teď je na soupiskách 65 cizinců, do září další přibudou. Přicházejí hráči z Norska, což při vší úctě není terno.

Nemám problém s volným trhem. Ani NHL ho nijak nelimituje. To evropské ligy mají ohledně cizinců svá pravidla. Každý tým má nějakou filozofii, nějak se skládá. Když už ale tady sebere cizinec někomu chleba, tak to musí být za nějakou muziku. To se často nestává. Asi by bylo dobré si ošetřit brankářský post, protože na jedničkách nám figurují slovenští gólmani. Obehráváme slovenské federaci hráče na klíčové pozici. Ale spíš by se měl zúžit počet týmů, protože všechny bojují s nedostatke­m hráčů.

Co kritizovan­é odstupné?

Je důležité si uvědomit, že nesmíme sebrat klubům motivaci vychovávat hráče. Kluby na výchově participuj­í. Problém vidím v tom, že mají odlišnou vlastnicko­u strukturu. Některé jsou ryze soukromé, jiné mají výraznou podporu města a veřejných peněz. Tam je pak odstupné problemati­cké. Tím, že se na tom kluby finančně podílejí, do toho rodiče nevrazí tolik peněz jako třeba v Americe, kde rok vyjde na 20 až 30 tisíc dolarů. Ale je potřeba tomu dát víc mantinelů. Že odstupné platí jen do prvního přestupu. Či zaniká, když hráči do nějaké doby nedáte adekvátní smlouvu. Ne dvě tisícovky, které ho neuživí. Zpět ale k cizincům pro ligu jsou důležití.

V čem?

Pomáhají rozšiřovat konkurenci, která u nás není. Kvůli nedostatku hráčů je u nás průměr přeplácený, oni ho mohou zlevnit. Je ale nutné si přiznat, že cizinec dnes kouká po KHL kvůli penězům, pak po Švýcarsku, Švédsku. Do Švýcarska chodí hráči s minulostí NHL, k nám s minulostí farmářské AHL nebo East Coast (ECHL). Když jdou cizinci k nám, tak se skoro ještě ptají, jestli máme internet, jestli dostanou do bytu pračku, nebo si budou prát v řece. Jsme schopní nabrat jen slušné Slováky, kteří pak od nás chtějí do KHL.

Jedna prožívá až nečekaně podařený návrat po prosincové­m přepadení a vážném zranění ruky.

Druhá delší dobu zápolí s nemocemi, nedávno propustila trenéra Františka Čermáka. Na turnaji v Birmingham­u jí fandí její přítel a kamarádka Iveta Vacenovská, reprezenta­ntka ve stolním tenisu.

Oběma zprvu tráva vůbec neseděla, doma na ní neměly kde trénovat. Obě si ji časem oblíbily, byť Kvitová se do ní zamilovala rychleji a dřív. Dvakrát ovládla Wimbledon, Šafářová se na něm v červenci 2014 protloukla do semifinále, kde ji zdolala... Ano, Kvitová.

Jejich vzájemná bilance je šokující.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia