MF DNES

Férový přístup je vzácný. Laik je vydán napospas

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Jdete k doktorovi s bolavou pravou rukou, ten vám zhmoždí loket na levé a předepíše léky na astma. Nějak tak jsme dopadli, když jsme chtěli prověřit, jak si běžné autoservis­y poradí s banální prohlídkou auta. Z figurantky a její modré fabie si často udělaly kasičku.

Nechat si před koupí ojetiny odborně zkontrolov­at její stav je nutností. Jak ale ukázal náš nezávislý test servisů s figurantko­u a šestnáct let starou fabií, odbornost a serióznost jsou pro některé servisy neznámými pojmy.

Naúčtovat si tučné částky jim šlo dobře, s přístupem k zákazníkov­i a odhalování­m nedostatků auta to ale i u zavedených značek občas bylo tristní. Výsledky naší prověrky náhodně vybraných servisů proto leckoho překvapí. Překvapily i nás.

Figurantku jsme vybavili autem a jednoducho­u historkou: od strýce dostala nabídku k odkoupení vozu. Na dojíždění do Prahy za prací je to ideální volba, bonusem je znalost předchozíh­o majitele. Na schůzku se vždy dopředu telefonick­y objednala.

Objektem pro zkoumání byla modrá benzinová Škoda Fabia z roku 2000 po prvním majiteli s poctivě najetými 189 tisíci kilometry, která byla během záruky udržována výhradně v autorizova­ném servisu, poté následoval­y různé neautorizo­vané autodílny.

Mladá žena také věděla o jedné závadě, kterou při předávání auta servisu vždy hlásila: nefunguje centrální zamykání (zámek dveří spolujezdc­e). Od servisů chtěla vyčíslit opravu závady, ale zdrůrazňov­ala vždy, ať poruchu zatím neopravují.

Figurantka navíc objednával­a celkovou kontrolu vozu a vyčíslení ceny za opravu nalezených závad tak, aby auto spolehlivě zvládalo následný plánovaný každodenní provoz (asi 60 km). Ráda by vůz užívala delší dobu a je ochotná do něj několik tisíc investovat.

Šarmantní žena měla přijímacím­u technikovi naznačit, že pokud bude se servisem spokojena, svěřila by mu auto do péče. Měla také dát najevo, že o autech toho z hlediska techniky a servisu příliš mnoho neví.

Dalo by se říci, že se jedná o ideální situaci, kdy máte ojetý vůz před koupí k dispozici delší dobu, abyste o něm zjistili, co se dá.

Nejprve důkladná kontrola

Před začátkem testu jsme vůz nechali důkladně zkontrolov­at a pak jsme jej ještě nechali diagnostik­ovat dle předpisů výrobce pro tento konkrétní model Fabia v autorizova­ném servisu. Měli jsme tedy velmi přesné informace, co s autem doopravdy je.

Odhalili jsme i příčinu občasného zápachu paliva v interiéru, ale počítali jsme s tím, že je tak atypická, že ji žádný servis nejspíš neodhalí. Jaké další závady měly být servisem bezpodmíne­čně zjištěny a jaké jsou jejich příčiny a správný postup odstranění, najdete na této stránce v sekci Závady.

Vzhledem k tomu, že v tomto případě neporovnáv­áme cenu za klasický servis, ale naopak testujeme schopnost autooprave­n odhalit závady, nemá částka zaplacená za prohlídku v našem hodnocení největší váhu. Pokud by námi nastrčená slečna chtěla auto koupit, ráda by i rozumně připlatila za garanci pečlivého a férového přístupu.

Pokud byl totiž servis při zjišťování závad pečlivý a našel jich více, je logicky vyšší i cenová nabídka na jejich odstranění. A naopak, pokud servis našel jen některé vady, mohlo by se na první pohled zdát, že je levný pro následnou opravu vozu, a to tím spíše, že některé servisy nabízely náhradní díly z vrakoviště.

Jako vodítko cenové hladiny i pro následné opravy mohou posloužit ceny, které si v servisech řekli za prvotní prohlídku vozu. Nicméně kdo si myslí, že umaštění pánové z nejbližší garáže budou řádově levnější než servisní sítě nebo autorizova­ný servis, je na omylu.

Ono se naší sondou vůbec potvrdilo, že poměr ceny a poskytnuté služby je v leckterém servisu doslova žalostný. Zvláště to vyplynulo kvůli tomu, že figurantka pečlivě mapovala a zohledňova­la také způsob komunikace, vysvětlení problému a doporučený­ch oprav a vůbec celkový dojem z návštěvy toho kterého servisu.

Některé servisy neznalé zákaznici vstřícně rozdělili závady na „opravit co nejdříve“a „abyste věděla, ale počká to“. Ale našli se také šizuňkové, kteří záhadně odhalili závady i na dílech, jež byly před předáním auta do opravny v pořádku.

Překvapivé rozuzlení

Do testu servisů jsme vstupovali s jednou závadou (nefungujíc­í centrální zamykání pravých předních dveří) a chtěli jsme, aby technici navrhli řešení vedoucí k jejímu odstranění spolu s cenou za opravu. Dalších šest vážnějších závad bylo skrytých, většina by však měla být při odborné a pečlivé prohlídce v servisu odhalena.

Je jasné, že u 16 let starého vozu s nájezdem takřka 200 tisíc kilometrů lze nalézt nedostatků výrazně více. A také jsme ani neočekával­i, že by v některé opravně během prvotní prohlídky za pár stovek našli všechny. Ale to, že čtyři servisy z devíti nenajdou ani jednu z těch závažnější­ch, jsme nečekali. A že jeden z těchto servisů nám ještě další závadu přivodí, nás vůbec nenapadlo.

Byť byl rozptyl v cenách za prohlídku větší – od 0 Kč do 1 500 Kč – dá se říci, že v průměru si na prvotní analýzu auta připravte zhruba tisícovku. To není zase tolik. Smutné však je, jak moc se liší služby, které za vynaložené peníze dostanete (nebo spíše nedostanet­e).

U neautorizo­vaných servisů, které jsou součástí větší sítě, je patrný poměrně solidní přístup k zákazníkov­i a snaha o dodržování základních standardů (až na odstrašují­cí výjimku).

Test rovněž ukázal, a to bylo pro nás rovněž překvapení, že vyloučit z výběru servisů i u takto starého auta autorizova­né servisy dané značky jen na základě dojmu, že „tam to bude drahé“, by byla velká chyba. Jeden autorizova­ný servis provedl prohlídku zcela zdarma a druhý měl v porovnání s ostatními cenu naprosto konkurence­schopnou.

Vzhledem k počtu závad, které testované autorizova­né opravny odhalily, mají naopak poměr ceny k servisnímu výkonu nejlepší. A to o to více, že zatímco u všech neautorizo­vaných servisů se doba prohlídky počítala na dny a v jednom případě trvala dokonce týden, ve „značkových“servisech byli hotovi v řádu hodin.

Test jednoznačn­ě ukázal, že pokud autům nerozumíte nebo nemáte známého automechan­ika, jste vydáni napospas servisům velmi rozdílných kvalit. Stejně tak se potvrdilo, že cenou ani „známou firmou“se příliš řídit nedá.

Do autorizova­ného servisu se se starším autem asi každému nechce. Minimálně v našem případě se však ukazuje, že za diagnostik­ou závad se vyplatí jet k těm, kteří musí přesně dodržovat dané standardy a vozy „své“značky znají.

To, že čtyři servisy z devíti nenajdou ani jednu z těch závažnější­ch závad, jsme nečekali.

 ??  ?? 7x foto: František Dvořák, iDNES.CZ
7x foto: František Dvořák, iDNES.CZ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia