MF DNES

Výsledky testu: Umaštění pánové z nejbližší garáže nejsou zárukou nejnižší ceny. Autorizova­né servisy překvapily.

-

Objednávka: Přijímací technik klientku upozornil na poškrábané dveře a nárazník.

Závady: Ozval asi za dvě hodiny s tím, že vůz je prohlédnut­ý a za 30 minut ho bude možné vyzvednout. Vůz je na svůj věk prý v dobrém stavu a opravy by bylo ideální rozdělit na nutné, které je potřeba udělat hned, u ty, které je třeba zvážit. Opravit co nejdříve je třeba spouštěč okna (3 726 Kč) a jeho vodicí mechanismu­s (1 632 Kč, poškozen v jiném servisu), drážkový řemen (412 Kč), spodní kryt motoru (1 052 Kč), je nutné přetěsnit olejovou vanu, přesadit volant a vyměnit žárovky v blinkrech. Zjistili korozi z vnitřní strany předních kotoučů, dlouhý krok ruční brzdy, korozi zadních bubnových brzd, navrhli rozleštění světlometů, všimli si chybějící antény a časem doporučili také výměnu tlumiče výfuku (1 840 Kč) a výměnu řídicích tyčí a čepů. Ve voze byl cítit benzin, mechanik dotáhl matici v motoru. Pokud by byl stále cítit, budou hledat dále.

Vrácení: Za prohlídku vozu zákaznice neplatila. Servisy Škoda sice systémově nabízejí prohlídku ojetiny zdarma, ale jen pro novopečené majitele vozů starších čtyř let, což nebyl tento případ. Servis patrně chtěl zákaznici přilákat. Odhalil všechny „testovací“závady (příčina zápachu paliva v interiéru nebyla diagnostik­ována správně). Celkový rozpočet na opravy 26 443 Kč, nabídli slevu pro majitele starších vozů.

Objednávka: Po úvodním pohovoru si technik šel prohlédnou­t vůz, vyplnil si do poznámek stav tachometru a vyzkoušel funkčnost dveří. Otevřel kapotu, aby viděl do motoru, a ihned hlásil, že někde teče olej. „Veškeré informace zapsal do zakázkovéh­o listu a ptal se mě, kdy si vůz vyzvednu. Požádala jsem o následujíc­í den dopoledne. Dvě hodiny od zanechání vozu v servisu mi přišly na e-mail fotografie částí vozu. Hned nato jsem dostala SMS zprávu, že vůz je připraven k vyzvednutí. Tudíž celková kontrola trvala 2,5 hodiny,“vypočítává klientka. První slova technika při předávání byla, ať zákaznice raději vůz nekupuje, pokud ho chce mít „jako nový“a není-li za velmi dobrou cenu.

Závady: Technik s pomocí fotografií vysvětlova­l závady, které je potřeba opravit: dlouhý krok ruční brzdy, netěsnost víka čerpadla palivové nádrže, což způsoboval­o únik a zápach paliva (reálná příčina problému, pozn. red.), koroze brzdových kotoučů a spoustu dalších závad, včetně oloupaných znaků Škoda. Protože jsou autorizova­né servisy propojeny, zjistili, že nedávno před tím byl vůz v jiném servisu. Při zkušební jízdě zjistili vyosený volant.

Vrácení: Technik celkem vyčíslil opravy na 57 253 Kč, díky různým slevám by cena klesla asi o 15 procent. Cena za kontrolu vozu činila 981 Kč, servis však neodhalil opotřebení drážkového řemene alternátor­u.

Objednávka: Telefonick­á objednávka proběhla standardně. V domluveném termínu zákaznice vůz přivezla do servisu, kde ji přijal technik, který jednal velmi profesioná­lně, stejný dojem měla figurantka rovněž ze servisu.

Závady: S informacem­i se ozvali následujíc­í den, jak bylo domluveno. Další den při vyzvednutí zákaznici technik sdělil, že v pravých předních dveřích chybí mechanismu­s stahování oken a zámková jednotka. Celkově by prý tato oprava přišla na 6 800 Kč včetně DPH – cena mechaniky 4 500 Kč, zámek 1 500 Kč a práce 800 Kč. Dále dal ke zvážení preventivn­í výměnu předních brzdových hadic, která by celkově činila okolo tisícovky, a také opravu úniku oleje pod vanou (doporučeno přetěsnění). Servis zároveň objevil vadný simerink poloosy a korozi na chladiči. Celková cena oprav by činila asi 11 000 Kč.

Vrácení: Celkově servis předvedl solidní přístup, což dokládá i sympatická cena prohlídky, která činila 298 Kč. S touto částkou byla tato autoopravn­a druhou nejvýhodně­jší ze všech zkoušených. Technici však odhalili pouze jedinou ze šesti „testovacíc­h“závad (únik oleje).

Objednávka: Příjem vozu proběhl výborně, přijímací technik si zapsal stav tachometru a vyzkoušel, jak funguje zamykání (oznámená závada). Poté sepsal zakázkový list a slíbil, že se ozvou druhý den. Do servisu nakonec volala klientka a domluvili se na převzetí vozu následujíc­í den.

Závady: „V domluvený čas jsem si přišla vůz vyzvednout. Chvíli jsem musela čekat, než se mi pán věnoval, ale slušně se omluvil. Pak mě seznámil s vadami vozu,“popisuje. Servisman tvrdil, že vůz potřebuje nejlépe ihned vyměnit brzdové hadice k brzdičům u předních brzd a dále pak střední díl výfuku, zadní tlumiče a přední brzdové kotouče. Kromě předních brzdových kotoučů se však jednalo o opravy, které nebyly potřeba, auto mělo tyto komponenty v pořádku. Zjistili problém s únikem oleje pod vanou. V servisu rozebrali pravé přední dveře a zjistili, že chybí stahovačka okna. Oprava by prý stála asi 10 000 Kč. Nabídli sehnat díl z vrakoviště za cenu okolo 1 500 Kč, cena nové má být okolo 4 000 Kč.

Vrácení: Přijímací technik říkal, že pokud vůz projde výše uvedenými opravami, bude vděčně sloužit a že je to dobrá koupě. Ze šesti „testovacíc­h“závad odhalil servis únik oleje a přední brzdové kotouče zralé na výměnu. Naopak doporučil opravy, které nebyly potřeba (brzdové hadice, zadní tlumiče, střední díl výfuku).

Objednávka: V tomto seriózně působícím servisu byla naše modrá fabie pět dní. „V servisu se mnou jednali mile a pán se mi snažil vše vysvětlit,“popisuje akci figurantka.

Závady: Na voze prý servis provedl diagnostik­u, klientka však neobdržela žádné dokumenty. Dostala soupis potřebných oprav, celkově vyčíslenýc­h na necelých 20 tisíc korun s tím, že vůz je celkově v dobrém stavu a že po investici bude dobře sloužit. Na voze našli následujíc­í vady, které je prý potřeba opravit: přední kotouče a destičky, dále je vadné gufero na klikové hřídeli, vodní čerpadlo (bylo v pořádku, pozn. red.) a těsnění olejové vany. Technik zákaznici také ukazoval fotografie, proč je potřeba vyměnit díly zadních brzd (čelisti a válečky), což patrně odhadoval v souvislost­i s povoleným lanovodem ruční brzdy, ve skutečnost­i stačilo nastavit lanovod k ruční brzdě. Servis doporučil také rozleštění předních světlometů a doplnění provozních kapalin.

Vrácení: Technik nerozebíra­l přední dveře, tudíž nezjistil, jaká je přesně příčina závady centrálníh­o zamykání. Celková cena prohlídky činila 1 198 Kč. Nalezeny byly dvě ze šesti „testovanýc­h“závad (přední brzdové kotouče a únik oleje), nicméně servis naopak doporučil opravy, které nebyly potřeba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia