MF DNES

Nezmar Berlusconi triumfuje

-

Bylo to jako ve filmu Čelisti, jen s tím rozdílem, že jedinou obětí byl žralok. Zemřel, aby se netrápil. Ale předtím byl poplach a úprk z vody úplně stejně jako ve slavném Spielbergo­vě filmu.

Lidé na plážích, kteří se koupali ve Středozemn­ím moři na Mallorce, náhle zjistili, že mezi nimi plave žralok. Měl téměř dva a půl metru.

Následnou situaci média popsala slovy, že „vypukla panika“. Jedna svědkyně uvedla, že plavčíci křičeli: „Všichni z vody!“Na stožárech okamžitě vyletěly vzhůru červené vlajky a hned se začalo říkat, že na místě jsou hned tři žraloci, přičemž ten nejmenší měl asi metr a půl.

Nakonec se ukázalo, že byl jen jeden. Žralok modravý. Existují záběry lidí ve vodě, kolem nichž plave. Na jednom videu je zachycen, jak plave těsně u okraje pláže plné lidí v plavkách. Z moře najednou vybíhá matka s dítětem v náručí.

Zveřejněn byl i vysloveně spielbergo­vský záběr, kde se žralok pohybuje v mělké vodě tak čtyři metry od pláže, protože plavci před ním utekli, zatímco o dvacet metrů dál si ve větší hloubce hoví desítky lidí, někteří z nich s matracemi. Nikomu se nic nestalo. Žralok byl zraněný, proto byl mimo. Normálně se lidem spíše vyhýbá, živí se rybami velikosti makrel. Když ho v neděli pobřežní hlídky našly, ukázalo se, že má na hlavě vážnou ránu od harpuny.

Odborníci z tamního akvária řekli, že žralok byl už v posledním tažení. Tak se rozhodli, že mu zkrátí utrpení. Žralok nejdříve dostal sedativum a pak mu byla provedena „eutanazie s cílem minimalizo­vat jeho bolest a stres“, aby mu byla zajištěna „důstojná smrt“. (zah)

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Ploutev se blíží Dva a půl metru dlouhý žralok modravý se blíží k plavcům na pláži na Mallorce. Krátce poté se všichni dali na útěk.
Foto: Profimedia Ploutev se blíží Dva a půl metru dlouhý žralok modravý se blíží k plavcům na pláži na Mallorce. Krátce poté se všichni dali na útěk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia