MF DNES

Boj v ANO: Maxová versus zpěvák z ministerst­va

- — Lukáš Marek

Zazpíval si v soutěži Česko hledá SuperStar, ale absolvoval i dvě vysoké školy a pracuje jako tajemník ministra financí.

To je Adam Vojtěch z Českých Budějovic, jehož jméno je stále častěji slyšet v souvislost­i s kandidátko­u hnutí ANO pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny v Jihočeském kraji.

Umístit se má na předních místech, takže šance dostat se do parlamentu má vysoké. „Na kampaň jsem připravený. Už jsem v poslední době několik akcí s Andrejem Babišem absolvoval,“říká Vojtěch.

Právě šéf hnutí na třicetilet­ého mladíka hodně sází. Dokonce se spekuloval­o o tom, že se Vojtěch stane jihočeským volebním lídrem a nahradí tak krajskou předsedkyn­i a poslankyni Radku Maxovou.

Definitivn­í podobu potvrdilo vedení ANO včera večer a jedničkou zůstala nakonec Maxová. „Probíhala debata, paní Maxová byla aktivní v sociálních službách jako poslankyně, ale v kraji to moc nezvládli. Adam Vojtěch je mladý člověk, děláme spolu zdravotnic­tví, narodil se na jihu Čech, hraje tady v kapele, je známý. Je těžké říct, koho vidím na postu lídra já. Budeme o tom debatovat, paní Maxová má i mediální zkušenosti, jsou to volby do parlamentu, určitě je na tom ona lépe,“komentoval dění Babiš. Naráží tak na to, že jihočeské ANO vládlo, ale po jarním rozpadu koalice s ČSSD a Jihočechy 2012 se hnutí nepodařilo ve vedení regionu zůstat a zamířilo do opozice, zatímco ČSSD je u moci dál.

Adam Vojtěch se na ministerst­vu financí už čtvrtým rokem věnuje oblasti zdravotnic­tví z hlediska ekonomiky i práva. Do politiky ho prý vtáhl a první oslovil právě Babiš. Členem ANO však není. „Když jsem přišel na ministerst­vo jako úředník, nepřišlo mi vhodné vstupovat do hnutí,“vysvětlil. Dodal, že mu to členové ANO v Jihočeském kraji nijak osobně nevyčítají, i když by s tím někdo mohl mít problém.

Kromě Maxové a Vojtěcha má na kandidátce figurovat také poslanec Roman Kubíček či bývalá vicehejtma­nka Lucie Kozlová.

 ?? Foto: Tomáš Krist, Marek Podhora, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, Marek Podhora, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia