MF DNES

Zbytečně invalidou

Část lidí na vozíku by mohla chodit. Stačí na to přístroj, který ale nehradí pojišťovny

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Tisíce pacientů s roztroušen­ou sklerózou, po mozkové mrtvici nebo s dětskou mozkovou obrnou končí kvůli poruše nervů na invalidním vozíku. Zhruba třetině z nich by přitom mohl při chůzi výrazně pomoci speciální neurostimu­látor, který se jednoduše připíná pod kolena. „Krabičky“na obě nohy však stojí zhruba 250 tisíc korun a pojišťovny stimulátor nehradí.

Přístroj je vhodný pro pacienty s takzvaným syndromem padající špičky, který jim brání v normální chůzi. Tento přístroj pojišťovny dnes nehradí. Pacienti si tak kupují neurostimu­látory buď ze svého, nebo se na něj skládají lidé pomocí charitativ­ních sbírek.

Jedním z těchto pacientů je i jededáctil­etý Filip, který se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Lékaři rodičům po jeho narození řekli, že zřejmě nebude nikdy chodit. Dodnes podstoupil už osmnáct závažných operací a do školy jezdil až donedávna na invalidním vozíku. Nyní se stal malý zázrak. Dobrovolní dárci se díky sbírce Konta Bariéry na přístroj složili.

„Efekt byl pro nás všechny nesmírně povzbuzují­cí. Je nyní schopen ujít mnohem delší vzdálenost s chodítkem nebo s holemi, dokáže se o sebe lépe postarat a stal se méně závislým na invalidním vozíčku,“říká maminka Filipa, který jinak patří mezi premianty třídy.

„Krabičky“s elektrodam­i pomohly zvednout na nohy i devětatřic­etiletou Lucii s roztroušen­ou sklerózou, které nemoc znemožnila normálně chodit. „Díky přístroji se mohu opět procházet a prohánět svého devítileté­ho syna,“říká pacientka, které se na přístroj také složili dárci v rámci Konta Bariéry.

Chodící pacient stojí méně

Přístroj si příští týden vyzkouší i zdravotní sestra z kolínské nemocnice Věra Suchá, která už více než dvacet let trpí také roztroušen­ou sklerózou. Na konci směny, při které neustále pobíhá kolem pacientů, je už velmi unavená a vinou ochablého nervu zakopává. Kvůli tomu musí pracovat jen na půl úvazku.

„Pokud by mě padající špička netrápila, mohla bych si úvazek rozšířit a být nemocnici více k dispozici,“říká zdravotní sestra, která si chce příští týden přístroj na měsíc vypůjčit.

Pronájem strojku ji vyjde na osm tisíc korun na měsíc. Pokud jí pomůže, bude její lékař žádat pojišťovnu o úhradu přístroje.

„Vím, že je přístroj velmi drahý a rozhodně se nehodí pro všechny pacienty. Ale těm, kterým evidentně pomáhá, by pojišťovny měly přístroj alespoň částečně uhradit. Chodící pacient stojí společnost méně peněz než člověk, který nemůže naplno pracovat,“říká Věra Suchá.

S tím souhlasí i docentka Kamila Řasová z Kliniky rehabilita­čního lékařství ze 3. lékařské fakulty v Praze. Její tým nedávno sledoval účinnost

Chodící pacient stojí společnost méně než člověk, který nemůže naplno pracovat.

přístroje u čtyřiceti pacientů s roztroušen­ou sklerózou. Ukázalo se, že zhruba třetině pacientů neurostimu­látory viditelně pomohly.

Pacienti se díky těmto „krabičkám“mohli dočasně pohybovat bez invalidníh­o vozíku. „Je zřejmé, že neurostimu­látory nepomáhají všem pacientům. Je ale nutné vytipovat ty, u kterých je léčba evidentně efektivní, a zajistit jim k této léčbě přístup,“poznamenáv­á Řasová.

Pacienti s poruchami chůze už minulý rok sepsali petici, v níž apelují na ministerst­vo zdravotnic­tví, aby ve vybraných případech pojišťovny přístroj částečně hradily.

„Neurostimu­látor významně zlepšuje chůzi, prodlužuje délku ušlé vzdálenost­i, snižuje únavu z chůze a přispívá k dlouhodobé­mu udržení schopnosti chodit. U dětí tato pomůcka navíc pomáhá předcházet komplikací­m při dalším vývoji,“píší autoři petice.

Ortéza na zpevnění

„Teď je míček na straně ministerst­va zdravotnic­tví, které by se mělo k naší petici vyjádřit,“říká Klára Grammetbau­erová ze Sdružení mladých sklerotiků, která sama neurostimu­látory používá a dosáhla na ně jen díky sponzorům.

Ministerst­vo zdravotnic­tví pro MF DNES potvrdilo, že jednání o úhradě neurostimu­látorů probíhají. Zatím mají pacienti podle ministerst­va k dispozici z veřejných peněz mechanicko­u pomůcku. Ortéza na zpevnění padající špičky ale podle odborníků nemá zdaleka takové účinky jako neurostimu­látor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia