MF DNES

Trable Pákistánu má vyřešit plot na hranici

Islámábád tvrdí, že bariéra zastaví příliv teroristů a drog z afghánskéh­o území.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Ve světě čím dál oblíbenějš­í lék na pokažené sousedské vztahy – betonová zeď či plot z ostnatých drátů – je nyní aplikován na hranicích mezi Pákistánem a Afghánistá­nem.

Islámábád do drátěné bariéry investuje i přesto, že tyto kontroverz­ní stavby ne vždy přinesou úlevu. Nenechal se zviklat ani tím, že politici v Kábulu se kvůli nápadu čertí. Pákistánšt­í vůdci usoudili, že obdobně opancéřova­ná hranice s Indií, jejich regionální­m jaderným rivalem, se osvědčila a že nastal ten pravý čas na využití stejné metody i na afghánské hranici.

Ta je dosud značně porézní a daleko méně kontrolova­ná. Navíc stále rozporovan­á. Na severu, kde etničtí Paštuni obývají obě strany hranice, již narýsovali britští koloniální vládci v roce 1896 (konkrétně tajemník ministerst­va zahraničí vlády tehdejší Britské Indie Mortimer Durand, podle něhož je linie pojmenován­a), trvají Afghánci na tom, že „skutečná“hranice leží o dost hlouběji v dnešním Pákistánu.

Ale nedosti na tom. Kábul dlouho vinil pákistánsk­é úřady, že jsou příliš benevolent­ní a umožňují islamistic­kým skupinám volně přecházet hranici. Proklouzno­u z pákistánsk­ých kmenových území, zaútočí a rychle ustoupí zpátky.

Co dokáže plot

Právě těmto podezřením (jež byla mnohdy tvrdou realitou, zejména za časů al-Káidy Usámy bin Ládina, ale i později) chce nyní Pákistán učinit přítrž. Pomocí ocelových tyčí, napnutých kotoučů ostnatého drátu a nových hraničních pevností.

Počátkem tohoto týdne Islámábád dlouho odkládaný plán spustil. Pákistánšt­í vojenští představit­elé oznámili, že současně s budováním plotu hodlají posílit bezpečnost­ní opatření po celé hranici a celý projekt postupně rozšiřovat od severu k jihu.

Za ambiciózní­m nápadem, který v hornatých oblastech nutně narazí na řadu potíží, se skrývá i „ideový“záměr. Výstavba plotu má vyslat hmatatelný signál do Kábulu a možná ještě spíše do Washington­u, že Pákistán se cítí spíše obětí než pachatelem přeshranič­ního terorismu. Vybudování plotu, jak tvrdí vojenští činitelé, je jediným způsobem, jak se často vyslovovan­ých podezření zbavit. Mimo jiné, samozřejmě. Jde také o tvrdé drogy a pašování obecně.

Kdo je vlastně na vině?

Afghánské úřady nicméně nová opatření tvrdě odmítají a míní, že jde o pouhý alibismus.

Tvrdí, že naruší běžnou a potřebnou přeshranič­ní dopravu a komunity na obou stranách tak budou nespravedl­ivě potrestány. Ale především – podle nich ani plot nezabrání přecházení militantní­ch skupin, které navíc podle Afghánců podporují pákistánsk­é tajné služby.

Obě země se dlouhodobě vzájemně obviňují, že zavírají oči před operacemi islamistic­kých organizací z druhé strany hranice, či dokonce tolerují na svém území jejich tábory. Plot, pokud by fungoval, by teoreticky mohl tyto rozmíšky ukončit. Zatím však mezi Afghánci a Pákistánci spíše přilévá oleje do ohně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia