MF DNES

Nezmar Berlusconi zase může slavit triumf

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

V osmdesáti letech by asi málokterý politik, navíc poté, co mu soud zakázal v politice osobně působit, rozjížděl další pokus o návrat. Natož aby jeho pokus uspěl. Silviu Berlusconi­mu se to podařilo.

Trojnásobn­ý italský premiér (poprvé už v roce 1994, naposledy musel z tohoto úřadu odstoupit před šesti lety po obvinění ze sexuálních styků s nezletilou prostitutk­ou) je nyní opět na koni. Středoprav­icová koalice jeho strany Forza Italia s Ligou severu a menší stranou Italští bratři ovládla italské místní volby, důležitý test před parlamentn­ími volbami. Ty musí proběhnout nejpozději na jaře příštího roku.

Za nejcennějš­í kořist koalice je považován Janov, tradiční bašta italské levice (před těmito volbami jí tamní radnice patřila půl století). Její kandidáti však vyhráli většinu bitev ve 22 městech. Naopak hořkou porážku znamená výsledek pro Demokratic­kou stranu expremiéra Mattea Renziho, který se chce do premiérské­ho křesla po nových celonárodn­ích volbách vrátit.

„Jsem hlavním motorem středoprav­icové koalice,“kasal se včera Berlusconi. Dodal, že se do kampaně před volbami zapojil celkem 48 televizním­i interview.

Jeho vliv ocenili i politologo­vé. „Ukázalo se, že Berlusconi je stále významnou politickou silou,“řekl k tomu Wolfango Piccoli, ředitel londýnskéh­o institutu Teneo Intelligen­ce.

„Jsem zase zpátky – a teď vidíte první výsledky,“dodal včera Berlusconi s tím, že pokud koalice zůstane jednotná, mohla by vyhrát i v celonárodn­ích volbách.

Jeho návrat do premiérské­ho křesla je však prakticky jen teorií. Nejen kvůli věku – v roce 2013 byl v rámci trestu za daňové úniky odsouzen i k šestiletém­u zákazu vykonávání jakýchkoli veřejných funkcí.

Druhý háček v návratu Berlusconi­ho k moci je v rozdílu mezi místními a celostátní­mi volbami. I přes „lokální“ neúspěch Renziho Demokratic­ké strany a jejího dosavadníh­o rivala, protisysté­mového Hnutí 5 hvězd, jsou tyto formace jasně v čele celostátní­ho průzkumu preferencí – obě se zhruba 28 procenty hlasů.

Jinak by to však mohlo vypadat, kdyby se koalice z místních voleb, neboli Berlusconi­ho Forza Italia plus Liga severu, spojila i v parlamentn­ích volbách. Obě strany nyní mají preference zhruba 14 procent, neboli v součtu přesně tolik, co demokraté či Hnutí 5 hvězd.

Překážek v takovém spojení je hodně. Například Liga severu chce pryč z eurozóny, zatímco Forza Italia ne. Možné je však všechno – nyní se hlavně čeká na reformu volebního systému, na níž se dohadují hlavní italské strany. Pokud projde, podstatně zvýhodní nejsilnějš­í (vítěznou) stranu. A pak by tlak na spojení nepochybně zesílil.

„Jsem zase zpátky – a teď vidíte první výsledky.“ Silvio Berlusconi po italských místních volbách

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia