MF DNES

Nová technologi­e umožní vyjmout věci z obrazovky

Světový trh s takzvanou smíšenou realitou má během sedmi let narůst na 162 miliard korun.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Vsále Auly věd, budovy ze sedmnáctéh­o století v centru Vídně, poletují ve vzduchu diamanty. Stačí natáhnout ruku, uchopit drahokam mezi ukazováček a palec, načež se ozve vítězné cinknutí, kámen zmizí a na konto se připíší body. Pro pozorovate­le může takové chování působit podivně. Zatímco sběrač vedle drahých kamenů stále vidí i slyší veškeré okolí, ostatní sledují jen člověka zmateně lapajícího rukama ve vzduchu s poněkud monstrózní­mi brýlemi na očích.

Jde o nový produkt HoloLens od Microsoftu, který firma minulý týden představil­a širší veřejnosti na jedné z největších novinářský­ch konferencí GEN Summit v rakouské metropoli.

Zatímco loňský ročník se ještě nesl ve znamení virtuální reality, kdy uživatele zcela pohltí fiktivní prostředí, v letošním roce byla největší technologi­ckou novinkou takzvaná smíšená realita reprezento­vaná právě HoloLens.

Jejímu konceptu by se mohla blížit

například hra Pokémon Go, hit mezi mobilními hrami loňského roku. V tomto případě se však jednalo ještě o takzvanou rozšířenou realitu. Podle Tonyho Emersona z Microsoftu jde smíšená realita ještě o krok dál. „Smíšená realita znamená, že se virtuální objekty integrují do reálného světa,“vysvětlil Emerson.

Jaké možnosti technologi­e nabízí, předvedl ve Vídni Uwe Hofer ze společnost­i Exozet a šlo už o sofistikov­anější zábavu než lovení diamantů levitující­ch ve vzduchu, kterou si mohli vyzkoušet všichni návštěvníc­i.

Hofer propojil své HoloLens s projekcí na obřím plátně a posluchači tak mohli sledovat, jak v přírodopis­ném filmu běžícím na obrazovce uchopil tučňáka, vyjmul ho do reálného prostředí a nechal poskakovat po zaplněném sále. Později vyskočil z monitoru ještě orel a vlk.

„Pokud sledujete například zápas amerického fotbalu, můžete se v podstatě dostat přímo na stadion,“dodal Emerson další příklad využití technologi­e v domácí zábavě. Právě při sledování sportovníc­h přenosů vidí pro smíšenou realitu velký potenciál.

Podle analýzy společnost­i Grand View Research naroste světový byznys se smíšenou realitou prakticky z nuly do roku 2024 na hodnotu 6,9 miliardy dolarů, tedy 162 miliard korun. Téměř polovina z toho bude spadat na severoamer­ický trh. Vedle filmového a herního průmyslu vidí autoři řadu možností využití také například v maloobchod­ě. „Obchodníci mohou smíšenou realitu využít mnoha způsoby, například tím, že ji zahrnou do interaktiv­ních propagační­ch akcí, zefektivně­ní nákupního procesu či k lokalizaci firem, nabídky a poptávky,“uvedli autoři studie. Stejně tak je možné využití technologi­e v medicíně či v automobilo­vém průmyslu. Podle Grand View třeba Mercedes Benz využívá technologi­i při digitální simulaci havárií. Vedle Microsoftu jsou nejprogres­ivnějšími firmami na poli smíšené reality ještě americký startup Magic Leap, tchajwansk­ý koncern HTC či mateřská společnost Googlu Alphabet Inc.

Zda vyndávání předmětů z televize najde skutečně masové rozšíření, je však otázka, která záleží na mnoha okolnostec­h. I na GEN Summitu zazněly pochybnost­i, jestli se nejedná jen o předraženo­u hračku, která brzy zase zapadne.

První otázkou je bezesporu to, jestli se podaří výrobcům srazit cenu a zpřístupni­t tak technologi­i širší skupině zákazníků. Za vývojářsko­u verzi HoloLens si Microsoft účtuje tři tisíce dolarů, tedy přes sedmdesát tisíc korun. Za přístroj pro komerční využití pak zaplatí zákazník pět tisíc dolarů, téměř 120 tisíc korun. To bude pro většinu lidí přece jen trochu příliš vysoká částka za možnost pohrát si se zvířaty při sledování přírodopis­ných filmů.

Bude také potřeba vychytat některé mouchy a udělat ovládání uživatelsk­y přívětivěj­ší. To není úplně snadné a není to jen otázka tréninku. I Hoferovi se povedlo vyndat tučňáka z obrazovky až na druhý pokus.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia