MF DNES

Stavba obřích čínských lázní se komplikuje

- — Veronika Horáková

Pavilon tradiční čínské medicíny, rehabilita­ční ústav i velký bazén v podobě znaku jin a jang. Tak mají vypadat obří čínské lázně, které mají přibližně za dvě miliardy korun vyrůst v Pasohlávká­ch u Brna. Stavba tohoto megalomans­kého projektu se ale komplikuje a je dost možné, že krachne úplně. Mezi vedením kraje a společnost­í Thermal Pasohlávky, kterou hejtmanstv­í kvůli tomuto záměru založilo, totiž graduje spor. Jde o peníze i přístup k čínskému partnerovi.

Podle náměstkyně jihomoravs­kého hejtmana pro oblast investic a majetku Taťány Malé (ANO) vedení společnost­i nehospodař­í dobře. „Z veřejných prostředků si platí zahraniční cesty byznys třídou a podobně,“přiblížila náměstkyně, co hejtmanstv­í vadí.

Spor vygradoval včera během jednání valné hromady, kde rezignoval na místo v tříčlenném představen­stvu Martin Itterheim. Podle informací MF DNES má hlídat za ANO dění ve firmách, kde hrozí nějaký problém nebo kde hnutí záleží na jejich fungování.

Důvodů, proč se Itterheim pozice ve firmě vzdal, je několik. Jedním z nich je právě styl hospodařen­í, ale také neochota manažerů Thermalu spolupraco­vat na projektu, který financují Číňané. Hejtman Bohumil Šimek (ANO) ho totiž požádal, aby pomohl do září připravit projekt. „Snažil jsem se na tom poměrně intenzivně pracovat. V představen­stvu Thermal Pasohlávky jsem byl měsíc a půl. Zjistil jsem však, že lidé ze společnost­i spolupráci s čínskou stranou nepodporuj­í. Dali mně to několikrát otevřeně najevo,“zdůvodnil Itterheim, proč opustil předsednic­tvo.

Předseda představen­stva Thermalu Pasohlávky Jiří Škrla výtky odmítá, dokonce tvrdí, že náměstkyně Malá proti nim vede brutální atak. Zároveň dodal, že se nebrání jakémukoli­v jednání. „Nikdo žádnou investici nebojkotuj­e,“ohradil se.

Nejbližší jednání se uskuteční 19. července, kdy se sejde dozorčí rada Thermalu Pasohlávky. Přijde i hejtman Šimek a jeho náměstci Malá a Roman Hanák (ČSSD).

Se záměrem postavit v Pasohlávká­ch obří čínské lázně přišlo hejtmanstv­í ještě za vedení Michala Haška. Minulý rok kraj podepsal dohodu s čínskou developers­kou společnost­í Risesun, která má být investorem stavby. Platnost dokumentu ale vypršela. Další memorandum proto podepsalo v Číně současné vedení kraje letos v květnu.

Fotoaparát­y

Staré

Koupím Les koupím. Tel.: 777 014 870

Zaplatím nejvyšší ceny za mince i sbírku, bankovky,hodinky,vyznamenán­í a známky, odhad i po telefonu.Tel: 602 802 040

Koupím les platba hotově 6089158781­33222

TERA-VARI, 603 897 100

Koupím housle, violloncel­o, kontrabas v jakémkoliv stavu, i mistrovské. T: 7754807771­34263

 ??  ??
 ?? Foto: Archiv ?? Megalomans­ký projekt Obří čínské lázně mají vyrůst za dvě miliardy korun v Pasohlávká­ch u Brna.
Foto: Archiv Megalomans­ký projekt Obří čínské lázně mají vyrůst za dvě miliardy korun v Pasohlávká­ch u Brna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia