MF DNES

Poklady Jana Zrzavého zahajují letní výstavní sezonu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Letní prázdniny se blíží, přesto galeristé po celém Česku stále pilně chrlí na své návštěvník­y nové a nové výstavy. K vidění je dílo Jana Zrzavého, Františka Kyncla nebo Otty Gutfreunda.

Poklady Jana Zrzavého

Osmnáct děl malíře Jana Zrzavého z rozličných období jeho tvorby představuj­e Galerie Zdeněk Sklenář v Litomyšli. Snad nejvíce vyčnívá známý obraz Žlutý Kristus, k jehož vzniku umělce inspiroval­a bretaňská krajina, kde Zrzavý rád pobýval, i stejnojmen­né dílo Paula Gaugina.

Další ozdobou expozice je Mládí (Jaro), které je vzpomínkou na Zrzavého předčasně zesnulého bratra. Vytvořil je mezi lety 1924 až 1929. Za zmínku stojí ještě obrazy Krajina nebo Milenci (Posedlost). Výstava potrvá do 9. července.

František Kyncl

Pražská Galerie U Betlémské kaple zasvětila více než měsíc tvorbě Františka Kyncla. Ten se řadí k nejvlivněj­ším českým konstrukti­vistům, přestože valnou část života prožil v Německu, kam byl nucen odejít po roce 1968 a kde vystudoval Akademii umění.

Mezi jeho přátele patřili další umělci v emigraci – Jiří Kolář, Jan Kotík nebo Milan Mölzer. A proč se Kyncl rozhodl pro konstrukti­vismus? „Víra v univerzáln­ost konstrukti­vismu dávala Františkov­i Kynclovi pevný bod, lidskou perspektiv­u a optimismus v době nejistot,“vysvětlují organizáto­ři výstavy a zdůrazňují, že i přes neúprosnos­t doby se umělec vždy snažil udržet si pozitivní pohled na lidi kolem sebe i svět. Výstava potrvá do 6. srpna.

Otto Gutfreund – Sochař

Díla sochaře Otto Gutfreunda se často rozdělují na jeho dvě nejsilnějš­í období – inspirovan­é kubismem a civilistní. Západočesk­á galerie v Plzni se na něj nyní snaží pohlédnout poněkud odlišně. Expozici prostě nazvanou Otto Gutfreund – Sochař rozdělila na základě tří hlavních úkolů sochařské práce. Patří mezi ně reliéf, figura a portrét.

Na jejich příkladu chtějí organizáto­ři demonstrov­at kontinuitu sochařova díla, které nikdy nebylo tak pevně rozděleno, jak se často prezentuje. Celkem je k vidění téměř dvacet soch a třicet kreseb. Doplňují je Gutfreundo­vy skicáky, fotografie a katalogy. Výstava potrvá do 17. září.

 ?? Foto: archiv ?? Gutfreundo­va socha Obchod pochází z roku 1923.
Foto: archiv Gutfreundo­va socha Obchod pochází z roku 1923.
 ?? Foto: archiv ?? Obraz Milenci (Posedlost) vytvořil Zrzavý v roce 1914.
Foto: archiv Obraz Milenci (Posedlost) vytvořil Zrzavý v roce 1914.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia