MF DNES

Lídři vyrazí do ulic města

V září odstartuje v Praze hlavní část kampaně pro volby do Sněmovny, strany utratí miliony

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Bude to drahé, výsledek je ale nejistý. Politické strany plánují jen na území hlavního města vložit do kampaní před volbami do Poslanecké sněmovny miliony korun.

Zatím s nejvyšším rozpočtem počítá tým TOP 09 kolem lídra Karla Schwarzenb­erga, který se chystá utratit pět milionů korun. Lidovci společně se Starosty mají rozpočet pro Prahu kolem čtyř milionů korun. Sociální demokraté chtějí být úspornější a na krajskou kampaň vyčlení 2,7 milionu korun, Piráti pak jen půl milionu s tím, že čekají, jestli jim ještě přispějí příznivci.

Občanští demokraté chtějí v celostátní kampani investovat maximální možnou částku devadesát milionů korun, rozpočet pro jednotlivé kraje nedělí a ANO v Praze svůj plánovaný rozpočet zatím stále zpracovává.

Jasnější představu mají komunisté. „Část nákladů volební kampaně v Praze nese ústřední výbor v rámci celostátní kampaně, kde je podíl pro Prahu zhruba 1,6 milionu korun, stejnou částku hodlá investovat i krajský výbor Praha,“počítá lídryně Marta Semelová.

V létě jen pozvolna

Na billboarde­ch a plakátech po celé metropoli je už nyní možné vidět tváře politiků lákajících voliče, protože první fáze kampaní většinou začala v průběhu června. Partaje se ale vzácně shodují v tom, že intenzivně­jší část nechají až na začátek září. V době, kdy řada lidí míří na 1. Karel Schwarzenb­erg, poslanec

Markéta Pekarová Adamová, poslankyně

Martin Plíšek, poslanec dovolenou, by nákladná propagace v červenci a srpnu vyšla do velké míry naprázdno. Největší boj o voliče tak bude trvat necelé dva měsíce, volby se uskuteční 20. a 21. října 2017. „Hlavní kampaň začne až po prázdninác­h, což zřejmě bude platit pro všechny politické strany. O prázdninác­h občana příliš obtěžovat nebudeme,“slibuje předseda pražské TOP 09 Martin Dlouhý.

Přestože se strany chystají oslovovat 1. Martin Stropnický, ministr obrany

Robert Pelikán, ministr spravedlno­sti

Věra Adámková, přednosta preventivn­í kardiologi­e IKEM 1. Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy

Lukáš Kaucký, náměstek ministra zahraničí

Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně ministra zdravotnic­tví voliče nejrůznějš­ími formami od osvědčenýc­h billboardů přes vydávání časopisů až po sociální sítě, kandidáti nejčastěji hovoří o tom, že vyrazí přímo mezi voliče. Také ANO bude podle krajského manažera Martina Haushalter­a sázet na intenzivní kontaktní kampaň. „Předpoklád­áme, že se kandidáti na předních místech budou ještě častěji objevovat na kulturních, sportovníc­h a společensk­ých akcích. Kontakt

Daniel Herman, ministr kultury a bývalý kněz

Jan Čižinský, starosta Prahy 7 1. Marta Semelová, poslankyně

Jiří Dolejš, poslanec a zastupitel Prahy 7

Josef Skála, historik a místopředs­eda KSČM s voliči je pro nás důležitý,“zaklíná se Haushalter.

V ulicích Prahy bude možné potkávat také kandidáty z řad sociální demokracie. „V rámci krajské kampaně počítáme s tím, že lídr a následně kandidáti do 16. místa, tedy obvodní jedničky, se kampaně aktivně účastní a budou sami oslovovat voliče na veřejných akcích, ale také pochůzkami v ulicích Prahy,“uvádí mluvčí pražských sociálních

Dana Balcarová, zastupitel­ka Prahy 9

Ondřej Profant, zastupitel hl. m. Prahy

 ??  ?? KDU–ČSL/STAN
KDU–ČSL/STAN
 ??  ?? TOP 09
TOP 09
 ??  ?? KSČM
KSČM
 ??  ?? Piráti
Piráti
 ??  ?? ANO
ANO
 ??  ?? ODS
ODS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia