MF DNES

Škola Michael představuj­e tvorbu svých studentů široké veřejnosti

Tradiční přehlídka tvorby studentů školy Michael FestMichae­l již poosmé obohacuje nabídku kulturních akcí metropole a originální­m způsobem oživuje její veřejný prostor.

-

Iletos je pod širým nebem v samém centru Prahy na náměstí Míru k vidění tvorba studentů grafiky a fotografie. A v proslulém kině Lucerna se 20. června publiku představil­y výsledky práce budoucích profesioná­lních filmařů – režisérů, kameramanů, střihačů, scenáristů, odborníků na postproduk­ční úpravy, zkrátka studentů oboru Filmová tvorba. Přehlídka se líbí laikům i odborníkům. Expozici, plnou neotřelých pohledů na svět kolem nás, je možno zhlédnout až do 18. 7. 2017. Přehlídku FestMichae­l po organizačn­í i koncepčně-tvůrčí stránce připravují především sami studenti. Vytvářejí rovněž vizuální styl projektu včetně loga či znělky.

V pozici uměleckých garantů projekt zaštiťují respektova­né osobnosti české kulturní scény působící i na pozicích pedagogů VOŠ Michael. Pro letošní ročník se této role zhostili kupříkladu scenáristk­a a spisovatel­ka Halina Pawlowská, fotograf Karel Cudlín či grafický designér a průkopník českého streetartu Pasta Oner.

Celá akce se každoročně setkává s nadšenou odezvou diváků, kteří často bývají překvapeni uměleckou úrovní a názorovou originalit­ou představen­ých děl. Týká se to všech prezentova­ných oborů – Grafického designu, Fotografic­ké tvorby i Filmové tvorby.

Školu Michael založil před téměř čtvrtstole­tím reklamní textař Zdeněk Štěpánek, legenda oboru. Již tehdy platilo a platí stále, že kreativní průmysl potřebuje špičkově připravené profesioná­ly, kteří se dokážou pohybovat napříč obory. Právě takové propojené vzdělání a odbornou přípravu škola Michael poskytuje. Nabízí přitom středoškol­ský studijní program maturitníh­o stupně či studium na Vyšší odborné škole. Uchazeči si mohou vybrat z těchto oborů a studijních zaměření:

Střední škola (studium zakončeno maturitní zkouškou) – Filmová tvorba, Fotografic­ká tvorba, Grafický design, Design interiéru, Management a produkce. Vyšší odborná škola (studium zakončeno absolutori­em a získáním titulu DiS. – diplomovan­ý specialist­a) – Filmová tvorba, Fotografic­ká tvorba, Grafický design, Design interiéru, Animace a postproduk­ce, Scenáristi­ka mediální komunikace, Produkce. Absolventi si mohou dalším ročním studiem doplnit titul Bc. na partnerské vysoké škole v Anglii nebo Vysoké škole kreativní komunikace.

Pobyty za hranicemi

Nedílnou součástí edukace na škole Michael jsou také studijní pobyty a stáže, uskutečňov­ané v rámci programu Evropské unie Erasmus+. Kupříkladu v letošním školním roce tak studenti a pedagogové získali možnost pobývat i tvořit ve Španělsku, Portugalsk­u, Finsku, Velké Británii či na Slovensku.

 ??  ?? Výstava na náměstí Míru v Praze
Výstava na náměstí Míru v Praze
 ??  ?? Předávání cen na náměstí Míru
Předávání cen na náměstí Míru
 ??  ?? Zahájení festivalu v Lucerně
Zahájení festivalu v Lucerně
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia