MF DNES

Königův šéf: Musíme v zimě zjistit, co přesně se stalo

- — Tomáš Macek

Umístil se už v Top 10 na všech třech podnicích Grand Tour. Talent, dříč, ale tolikrát zraněný. Letos měl Leopold König startovat na Giru, pak naopak na Tour. Pokaždé z toho sešlo. Za sezonu má na kontě pouze čtyři závodní dny, z toho jen dva dokončené. Vlastní zdravotní stav nekomentuj­e a chyběl nyní i na mistrovstv­í ČR a SR. Na rozdíl od Ralpha Denka, šéfa jeho stáje Bora.

Pane Denku, co bude dál s Leopoldem Königem?

Každopádně zápolí s handicapem. Levačku nemůže zatnout do pěsti. Denně se o ni musí starat. Rozhýbávat. Ledovat. „Do konce kariéry už to nebude jiné,“tvrdí.

Jedna věc zůstala stejná. I na trávě, po níž míčky kloužou zvlášť rychle, raketu udrží a nemusí upravovat dvacet let používanou techniku úderů. „Za to jsem fakt vděčná. V opačném případě by mi hrozila řada zranění,“říká.

Trenér Jiří Vaněk žertuje, že jí operatér Radek Kebrle do ruky zašil větší cit. A vskutku: častěji se pokouší o kraťasy, na síti předvádí vytříbené voleje.

Vydra nabízí vysvětlení: „S doktorem Kebrlem jsme se bavili o tom, že při úrazu jedné ruky se používáním té druhé zapojuje druhá část hemisféry. Mozek je aktivnější, což pomáhá motorice. Petře tenisově prospělo, že všechno dělala obráceně, a projevuje se to také na kurtu.“

Klíčová byla při zotavování z brutálního útoku její poctivost a zatvrzelos­t. „Při elektroléč­bě se třeba koncentrov­ala na to, jak jí proud šel až do konečku prstu, a tenhle Leo začíná znovu jezdit na kole. Absolvoval v červnu pár etap na Dauphiné. Ale viděli jsme, že ještě není na takové výkonnostn­í úrovni, aby mohl závodit. Proto závod nedokončil. Během Tour absolvuje sám další vysokohors­ké soustředěn­í. Potom se ho pokusíme připravit na etapy Kolem Polska. A pak se začne soustředit na Vueltu.

Odstoupení z Dauphiné tedy nebylo způsobeno tím, že by se obnovily jeho potíže s kolenem?

Ne, víc šlo o to, že není ve formě. přístup si přenesla do sportovní přípravy,“říká Vydra.

Dřív si připouštěl­a pochyby, zamořovala si mysl očekáváním svého okolí, sama od sebe žádala úspěchy. Nyní dovede žít TADY a TEĎ.

„Jak neví, kdy ji ruka začne bolet, dělá všechno v tréninku se stoprocent­ním zaujetím,“líčí Vydra. „Dřív také makala naplno, ale teď ví, že se hodí každých deset minut kvalitního tréninku. V posilovně nebo na kurtu je celou hlavou, dokonale soustředěn­á.“

Sama potvrzuje, že v nejkrušněj­ších chvílích v sobě objevila pevnou víru. Víru v sebe. Víru ve své parťáky, kteří jí rozumějí a podporoval­i ji i v nejtrudněj­ších momentech. Vydra s Vaňkem ji znají, pozorují ji denně, přesto si opakují: „To snad není možný!“

Žasnou nad jejím klidem. Valili oči, když v neděli ve finále ve třetím setu najednou zabrala a získala 17 z posledních 18 bodů.

„Slovo víra nemáme na tričku náhodou,“tvrdí Vydra. „Také jsem si prošel těžkým obdobím. Po mozkové příhodě jsem měl jednou pocit,

„V posilovně nebo na kurtu je celou hlavou, dokonale soustředěn­á.“

Po dlouhé době bez kola byly pro něj tři dny na Dauphiné dost. Teď by mělo být jeho koleno O. K., snad taková bude i druhá část sezony. Představuj­i si, že další tréninkový kemp ho posune na vyšší úroveň.

Po jeho návratu do vaší stáje jste museli mít o sezoně jiné představy. Jak velké je vaše zklamání?

Samozřejmě, že my i Leo jsme očekávali úplně jiné výsledky. Ale je to sport, nejde vždy vše podle plánu. Musíme zjistit, co přesně se s jeho kolenem stalo, což teď není možné, že odcházím. Fakt jo. Ale řekl jsem si: To nejde! Vstal jsem z postele a začal chodit. Zastavil jsem ten proces. V mysli se dá řada věcí otočit. Ona věří sama v sebe. Když něco bude opravdu chtít, dokáže to.“

Rozhodujíc­í je její psychické naladění. Přestavěný žebříček hodnot. Schopnost nehroutit se ze stavu 2:2 ve třetí sadě, když v prosinci 2016 málem přišla o život. Umění krotit špatné myšlenky, které se jí při prvním turnaji v Paříži vkrádaly do hlavy. „Byla nadšená, že může hrát, protože to je práce na zimu. Teď musí být naším zájmem posadit ho zase co nejrychlej­i na kolo a dostat co nejrychlej­i do závodů.

Co se podle vás mohlo stát? Proč Königovo koleno vypovědělo poslušnost?

Přišel ze Sky, měnili jsme boty, letos je má od firmy Specialize­d. Možná to byl ten problém, který koleno ovlivnil. Jenže to zatím vážně nevíme. Náš realizační tým pracuje velmi, velmi tvrdě, abychom pro něj našli dobrou pozici na kole.

Řekl byste, že je jeho tělo křehké?

Spíš bych řekl, že je hodně citlivé.

Potíže se zdravím měl i v minulých letech, ať už před plánovaným debutem na Giru v roce 2012, před svojí první Tour, nebo také loni. Věříte, že další dva roky v Boře budou z jeho strany vypadat jinak?

Ano. Dobrá věc je, že Leo, pokud je fit, zajíždí skvělé výsledky. Známe se dost dobře, věříme mu. Nemám proto jediný důvod přemýšlet o předčasném ukončování spolupráce.

I proto, že v minulosti už dokázal, že po dlouhé závodní pauze dovede velmi rychle opět dosahovat na skvělá umístění? Třeba na Tour 2014 byl hned sedmý.

Ano, moc dobře si ten rok pamatuju. Tehdy měl Leo taky zdravotní problémy, vynechal Tirreno-Adriatico i další starty a vrátil se ve formě až na Dauphiné. Takže žádné obavy. Jsem optimistic­ký do druhé části sezony.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia