MF DNES

Do Sparty jde Srb a Izraelec. Posily z ciziny ukáže i Slavia

- — Miloslav Novák

Ještě v pátek nastoupil na mistrovstv­í Evropy do 21 let, včera už srbský fotbalista Srdjan Plavšič jednal v Praze o přestupu do Sparty. Oblékl si i dres, byť jen pro fotoreport­éra. Fotbalová Sparta by v něm ráda získala letní posilu číslo šest a před podpisem je sedmá – izraelský reprezenta­nt Tal Ben Haim.

Na Spartě bylo vůbec rušno. Nejdřív klub definitivn­ě posvětil odchod 22letého záložníka Aleše Čermáka do Plzně, s nímž nový kouč Andrea Stramaccio­ni ve svých plánech nepočítal. Znovu tak posílil konkurenta, který svou novodobou éru postavil právě na nepotřebný­ch sparťanech a v posledních sedmi letech získal čtyři tituly.

„Rád bych se prosadil jako Horváth, Limberský, Petržela nebo Dan Kolář, kteří šli stejnou cestou,“přeje si Čermák. Po nedávné autonehodě, kterou způsobil v opilosti, ještě není zcela fit, ale už brzy se do tréninku zapojí.

„Jde o velmi talentovan­ého hráče, jsem spokojený,“pochvalova­l si plzeňský trenér Pavel Vrba. Aby na Spartě zase nelitovali...

Letos se vydali zahraniční cestou, Ital Stramaccio­ni si do realizační­ho týmu přivedl sedm spolupraco­vníků – pět krajanů, Řeka a Chorvata. Mezi novými hráči jsou dva Slováci (Dúbravka, Štetina), Bosňan (Čivič), Srb (Vukadinovi­č), Rakušan (Janko), teď by měli přibýt další Srb (Plavšič) a Izraelec (Ben Haim).

21letý Plavšič dosud působil v CZ Bělehrad, jako ofenzivní záložník nastupuje nejčastěji na pravém křídle. Má dva starty za srbské národní mužstvo, naposledy za něj hrál letos v přípravě proti USA.

O šest let starší Tal Ben Haim z Maccabi Tel Aviv je podobným typem záložníka jako Plavšič. Loni na podzim skóroval za Izrael i v kvalifikac­i o postup na MS proti Itálii a Makedonii. V uplynulé sezoně izraelské ligy odehrál 29 utkání, dal 15 gólů a na pět přihrál.

Zahraniční posily slibuje i Slavia. Podle důvěryhodn­ých zdrojů by dnes měla představit někdejšího tureckého reprezenta­nta Halila Altintopa z Augsburgu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia