MF DNES

Policie prověřuje ČEZ kvůli korupci

Podezření: 200 milionů korun mohlo skončit jako úplatky pro politiky v Albánii

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Jsou to téměř přesně tři roky od chvíle, kdy si generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš pochvalova­l, že „albánské emoce vystřídal rozum“. Energetick­ému obru ovládanému státem se tehdy po letech vypjatých sporů podařilo dosáhnout dohody s Albánií a získat zpátky peníze, které investoval do privatizac­e tamní distribučn­í společnost­i. Nyní MF DNES zjistila, že se z konfliktu, který zásadně ovlivňoval vztahy obou zemí, stal mezinárodn­í kriminální případ.

Albánské úřady a nově i českou policii zajímá, proč ČEZ v roce 2009, za éry někdejšího šéfa Martina Romana, poslal do Albánie ve dvou transakcíc­h celkem sedm milionů eur, v dnešním přepočtu přibližně 183 milionů korun. Peníze šly na soukromý účet kosovského lobbisty Nue Kalaje.

„Policie se na nás obrátila s dotazem ohledně této osm let staré bankovní transakce. S ohledem na fakt, že záležitost je v šetření, detaily nemůžeme blíže komentovat. Nicméně jako vždy poskytujem­e plnou součinnost,“potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Albánské úřady mají podezření, že mohlo jít o peníze použité na úplatky pro tamní politiky a úředníky v době krátce poté, co skupina ČEZ ovládla albánského distributo­ra energie.

„Tyto platby uskutečněn­é ČEZ mohly sloužit jako úplatky pro tehdejší úředníky,“citovala stanice Top Channel šéfa tamní parlamentn­í vyšetřovac­í komise, která privatizac­i zkoumá, socialistu Taulanta Ballu. Pokud by se podezření potvrdilo, pro Česko by to byl mezinárodn­í skandál. V ČEZ, jenž patří mezi deset největších firem ve střední a východní Evropě, má většinový podíl stát. Případ se do Česka dostal díky zjištění albánského finančního zpravodajs­tví, které na transakci ČEZ narazilo. To pak své poznatky předalo svým českým kolegům z Finančního analytické­ho útvaru, kteří podali trestní oznámení. Tak se případ dostal na stůl žalobce Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Borise Havla. Jeho nadřízený Marek Bodlák odmítl věc komentovat. „VSZ v Praze se nevyjadřuj­e k tomu, jaké věci prověřuje či neprověřuj­e. Obecně je trestní řízení neveřejné, a pokud jde o fázi prověřován­í, tak tam z povahy věci, na rozdíl od fáze vyšetřován­í, nelze poskytnout v podstatě žádné informace,“sdělil Bodlák.

Vyšetřován­í byznysu, do kterého se na Balkáně pustil ČEZ, se v Albánii rozjelo po politickýc­h změnách. V době, kdy česká energetick­á firma získala většinový podíl v tamní distribučn­í společnost­i, byl u moci dlouholetý premiér a dříve prezident Sali Berisha. V roce 2013 však prohrál volby a nová vláda se rozhodla sporný obchod znovu prověřit.

Loni na jaře albánský parlament založil speciální jedenáctič­lennou vyšetřovac­í komisi. Albánská finanční zpravodajs­ká jednotka mezitím narazila právě na zmíněnou transakci mezi ČEZ a lobbistou Kalajem.

Dear Mr. Roman...

Kosovan Nue Kalaj, jenž sám sebe označuje za „ekonomické­ho poradce“, byl podle vlastních slov člověkem, který české společnost­i připravova­l půdu pro potřebná jednání. Zřejmě věděl, co může slíbit. Podle albánských médií se velmi dobře znal se synem premiéra Berishy Shkëlzenem.

Albánskému serveru Panorama Kalaj řekl, že pro ČEZ sháněl informace o tom, jak v zemi správně investovat, a že pro firmu pracoval „na základě smluvních a právních vztahů“.

Zmíněných sedm milionů eur, které vybral v hotovosti, údajně investoval. Blízké vazby na bývalého premiéra a jeho syna popírá. Kalaje se však nakonec úřadům nepodařilo vyslechnou­t. Když si pro něj začátkem roku přišlo policejní komando, našli v jeho tiranském domě jen manželku.

Na dotaz, zda měl ČEZ s lobbistou smlouvu a co přesně bylo její náplní, mluvčí firmy neodpovědě­l. Na zaslaný dotaz MF DNES nereagoval ani bývalý šéf skupiny Martin Roman.

I jeho jméno přitom výslovně zaznělo během vyšetřován­í albánské komise – Kalaj o situaci ČEZ v Albánii údajně informoval přímo Romana. Faksimile e-mailu zaslaného Romanovi Kalajem, který převzala albánská média, však není možné ověřit.

Do banky pro miliony

Albánci spatřují v Kalajově verzi, že české firmě standardně radil, ještě jeden háček – v době, kdy dostal na účet peníze z Prahy, už jako ekonomický poradce nepracoval. Podle zprávy tamního úřadu podnikal jen do roku 2008. Pak živnost ukončil a přestal podávat daňová přiznání.

Pochybnost­i vyvolává rovněž informace albánské vyšetřovac­í komise, že Kalaj sedm milionů eur od společnost­i ČEZ vybral v hotovosti. Co se s nimi poté dělo, je proto velmi složité zmapovat.

Strastipln­á balkánská pouť, která Česko v Albánii výrazně „proslavila“, tak pro ČEZ nekončí ani přes smír, jenž firma s tamní vládou před třemi lety uzavřela.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia