MF DNES

PŘÍPAD OPILÉ LÉKAŘKY

Proč lékaři ze záchranky příliš pijí

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

Je situace, kdy lékař přijde do služby opilý, důvodem k okamžitému vyhazovu? Na takovou otázku nyní hledá odpověď vedení jihomoravs­ké záchranky. Za poslední dobu řešili minimálně sedm případů, kdy doktor v práci nadýchal. Naposled minulý týden, kdy sloužící lékařka měla dokonce 3,16 promile.

Názory, zda za takové chování dát výpověď, se různí. Podle šéfa jihomoravs­kých záchranářů Milana Klusáka není jednoduché někoho propustit, a proto se obrátil na právníka. Odboráři jsou si však jistí, že by měl přijít tvrdý trest.

„Vedení odmítá s námi takové situace řešit a informuje nás pouze o absenci dotyčného na pracovišti, což znamená dva dny z dovolené. Příčinu, proč dotyčný do práce nenastoupi­l nebo službu nedoslouži­l, se oficiální cestou nedovíme. A to nám vadí, protože jsme si v kolektivní smlouvě odhlasoval­i nulovou toleranci k alkoholu,“prohlásil předseda jihomoravs­kých odborářů záchranky Bohuslav Zrza.

I to je prý jeden z důvodů stávkové pohotovost­i. „Vadí nám situace, když lékař přijde cestou do práce o papíry, protože řídil opilý, a hned nato nastoupí do služby. A protože nastoupí do práce, tak se mu nic nestane,“podotkl Zrza.

Shoduje se s ním i zástupkyně lékařských odborů Eva Freyová. „Alkohol na pracovišti je hrubým porušením pracovní kázně,“říká.

Freyová také upozornila, že opilý lékař může skončit u soudu, pokud se dostane k zásahu a o alkoholu se dozví rodina člověka, kterého ošetřoval. Můžou podat žalobu kvůli pochybení během výkonu služby a ohrožení pacienta.

Osobní problémy

Podle předsedy Asociace zdravotnic­kých záchrannýc­h služeb Marka Slabého by se měli jednotlivé případy rozlišovat. „Do osobních problémů se může dostat každý z nás a sáhnout kvůli k tomu k alkoholu. Pokud se to stane u lékaře, který slouží na záchrance dlouhodobě, a doposud s ním nebyl problém, mohlo by vedení postupovat lidsky a zvolit mírnější trest než vyhazov. Nebuďme jako Mirek Dušín,“myslí si Slabý. Tvrdí, že opilý lékař na záchrance je zcela neobvyklá věc.

MF DNES vloni informoval­a o minimálně šesti případech, kdy na jihomoravs­ké záchrance sloužil záchranář pod vlivem alkoholu. „Kvůli tomuto problému z organizace odešel jeden lékař,“informoval­a mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková. Už tehdy odboráři Klusáka obviňovali, že situaci bagatelizu­je. Ten tehdy odmítl, že jde o zásadní problém.

Situace na jihomoravs­ké záchrance je napjatá už několik měsíců. Záchranáři koncem července vyhlásili stávkovou pohotovost. Požadují Klusákovo odvolání. Kromě nedůsledné­ho řešení alkoholu na pracovišti mu vytýkají také rušení výjezdovýc­h skupin s lékařem či stresující působení inspektorů provozu.

S přispěním Milady Prokopové

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia