MF DNES

Poslanci dluží miliony na hypotékách i za půjčky

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Koupil jsem si osobní automobil Škoda Fabia za 430 tisíc a obraz za 220 tisíc. To napsal do majetkovéh­o přiznání za loňský rok poslanec Jan Volný. Oznámení musí zákonodárc­i odevzdat do konce června. Za nedodání jim může hrozit pokuta 50 tisíc korun.

Jako první dorazila letos do Sněmovny majetková přiznání za loňský rok od poslanců Jany Lorencové a Miloše Babiše (oba ANO).

Zatímco kolonky v tom od Lorencové jsou prázdné a oznámení zdobí jen datum a její podpis, její kolega přiznal mimo jiné to, že je společníke­m ve firmě Auto Babiš s platem 244 tisíc korun za rok. „Na pronájmu nemovitost­í jsem získal 1,4 milionu korun,“připsal k tomu ještě Babiš. V následujíc­í kolonce se pak vyznal i ze svých dluhů: Ke konci loňského roku měl dva nesplacené úvěry v celkové výši bezmála 1,5 milionu.

Téměř totožnou částku musí doplatit na hypotečním úvěru také Adolf Beznoska (ODS). Nejzadluže­nějším politikem, který dosud majetkové přiznání odevzdal, je zatím někdejší místopředs­edkyně Sněmovny, současná středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

„Loni v únoru jsem si v Benešově koupila rodinný dům s pozemkem za 5,65 milionu korun,“řekla MF DNES politička. Bankám musí doplatit 7,2 milionu korun.

Hypotéku ve výši 3,9 milionu korun uvedl i někdejší ministr průmyslu Jan Mládek. „Mám ji společně s manželkou a synem,“dodal. Mládkovi si pořídili byt o výměře 56 metrů čtverečníc­h za 4,7 milionu korun.

Úvěr má i poslanec Jan Volný (ANO). Zbývá mu doplatit 1,8 milionu. Navíc si loni koupil obraz a také osobní automobil.

„Za sedm let staré vozidlo Škoda Fabia jsem pořídil nové. Je to naše jediné rodinné vozidlo,“zdůvodnil svůj výběr MF DNES Volný. Co se obrazu týče, jde podle jeho slov o menší dílo Josefa Lady.

Nevím, co přiznám

„V mém oznámení nebude celkem nic, celkem nic jsem nenabyl. Každý měsíc si jen ukládám deset tisíc na spořicí účet a do podílových fondů,“shrnul místopředs­eda Sněmovny Petr Gazdík. „Jsem daleko od vlasti, přiznání mi dělá jedna hodná paní. Co přesně tam bude, tudíž nevím. Myslím, že to ale bude stejné jako loni,“odpověděl Karel Schwarzenb­erg (TOP 09). V roce 2015 mimo jiné uváděl, že je společníke­m ve společnost­i Orlík nad Vltavou, že si přikoupil lesy nebo Jaguar XJ 3.05 za více než dva miliony korun. Ale i desetimili­onový hypoteční úvěr.

Do včerejšího dne oznámení o majetkovýc­h poměrech podala řada politiků. Zkontrolov­aných a zpřístupně­ných je jich však zatím asi jen desítka.

Třeba poslankyně Zuzana Šánová (ANO) si v oblasti účetnictví a daní loni přivydělal­a skoro půl milionu korun. Na sto padesát tisíc inkasoval navíc také její stranický kolega Pavel Čihák za členství v dozorčí radě Pražské vodohospod­ářské společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia