MF DNES

„Nechme to na nové vládě,“zní z koalice

- — Ondřej Leinert

Komplikova­nější nástup do funkce, ve které přitom má být jen pár měsíců, ministr školství Stanislav Štech snad nemohl mít. Včera ve Sněmovně skoro pět hodin čekal, až se poslanci dostanou k zásadní změně v odměňování učitelů, kterou přišel obhajovat. Zároveň přitom tušil, že to pro něho zřejmě nebude úspěšná premiéra.

Už před jednáním totiž za ním chodili poslanci ze všech stran, kromě domovské ČSSD a koaličních partnerů z KDU-ČSL, že takzvaný kariérní řád nepodpoří. Zatímco od opozičních komunistů nebo TOP 09 to pro něho překvapení nebylo, změna názoru mnohých poslanců z koaličního hnutí ANO už byla problém. Protože původně hladce schválený návrh Senát vrátil, potřeboval teď Štech získat aspoň 101 hlasů. „Máte šanci poskytnout učitelům podporu, po které volají více než dvě desítky let,“apeloval na poslance. Místopředs­edkyně sněmovního školského výboru Ivana Dobešová z ANO však už před schůzí měla jasno.

„Jestli jsme tady dvacet let mluvili o kariérním řádu, tak to možná do podzimu ještě vydrží a pojďme to nechat na nové vládě,“říkala Dobešová. Učitelům podle ní s novým zákonem přibude byrokracie. A s proklamova­ným lepším ohodnocení­m už je to navíc horší. Argumentov­ala také peticí proti změně, kterou podepsalo přes 20 tisíc učitelů. „Kritizoval­a jsem to od začátku, při prvním hlasování jsem ještě vyhověla kolegům z koalice a zvedla pro to ruku, ale teď už je nás víc. Než mít špatný kariérní řád, tak radši žádný,“dodala.

Jenže podle Vlasty Bohdalové z ČSSD změnu ministerst­vo ze všech stran probíralo dva roky. K rozhodujíc­ímu hlasování se však poslanci dostanou zřejmě až příští týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia