MF DNES

Učitelé ve stálé nejistotě

Plat dobrého a průměrného učitele se neliší. Kariérní řád je první pokus, jak to změnit.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Poslancům leží na stole důležitý zákon, který chce do odměňování učitelské práce zavést jednu novinku. Chce odlišit dobrého učitele od učitele průměrného a tento rozdíl chce ohodnotit i rozdílem ve výši platu.

Jde o takzvaný kariérní řád pro učitele. Ten na konci května vrátil Senát k novému projednává­ní do Sněmovny. Návrh zákona přitom počítá s tím, že kariérní řád začne platit už od letošního září.

Po měsících, kdy plynule prošel Sněmovnou, se kolem něj doslova za pět minut dvanáct strhla ostrá diskuse. Patří k ní i petice, kterou podepsalo už přes 21 tisíc učitelů. Žádají v ní, aby politici pro kariérní řád ruku nezvedli.

„Učitelé budou zavaleni dalším papírování­m a 95 procent z nich za to peníze navíc nedostane. Jako motivace rozvíjet se kariérní řád fungovat nebude, je to legální paskvil,“tvrdí Radek Sárközi, jeden z organizáto­rů petice.

Štech: Radši si to přečtěte

Ministr školství Stanislav Štech učitelům vzkázal, že by si návrh zákona měli nejprve přečíst.

Učitelé, kteří petici podepsali, se bojí práce navíc a toho, že to pro ně bude znamenat spíše ohrožení jejich platových jistot než to, že si přilepší. A to je téma, na které se v posledních letech stočí debata prakticky vždy.

Jestli si dnešní učitel může být něčím jistý, je to výše jeho platu. V první řadě už dopředu ví, že jeho plat nebude nijak závratný. Platy českých učitelů jsou nejnižší ze všech zemí OECD a ke zvýšení na 130 procent průměrného platu, které učitelům v dlouhodobě­jším výhledu slibovala současná koalice, povede minimálně trnitá cesta.

Jistý si ale může být i tím, že to, kolik peněz uvidí na výplatní pásce, bude jen minimálně záviset na tom, jak dobrou práci odvede.

Ve školství totiž tak jako v jiných státních institucíc­h platí princip, který bývá označován jako věkový automat.

Tarifní platy, které v případě učitelů tvoří až 90 procent příjmu, se odvíjejí od počtu „odučených“let. K tomu je navíc třeba dodat, že rozdíl mezi platem na začátku a na konci kariéry je velmi malý, pouhých sedm tisíc korun.

Starý učitel, dobrý učitel

„Po pravdě řečeno, principu, že čím déle učím, tím jsem lepším učitelem, jsem nerozuměl ani jako mladý a nerozumím tomu dosud,“říká ředitel nymburskéh­o gymnázia Jiří Kuhn, který byl u začátků přípravy kariérního řádu pro učitele.

Že se diskuse kolem podoby kariérního řádu, tak jak leží ve Sněmovně, nejvíce soustřeďuj­e právě na peníze, ho netěší. „Kariérní řád má jasně pojmenovat, jakými cestami se může učitel rozvíjet,“říká Kuhn. Od nástupu do školy – na rozdíl od lékaře, který si na začátku své kariéry „vytrpí“před první atestací pověstné „kolečko“– je učitel na řadě škol vhozen do hluboké vody bez zaškolení, které je normální v jiných profesích.

Peníze jako motivace

Zda a do jaké míry může kariérní řád učitele motivovat k tomu, aby na sobě více pracovali, na to se názory liší. Od ostrého odmítnutí v petici po pokrčení rameny s tím, že kariérní řád je kompromise­m, který se vyplatí přijmout a dál na něm pracovat.

Shoda panuje (s výjimkou iniciátorů petice) leda u řešení situace začínající­ch učitelů. „Mezi nejčastějš­ími důvody, proč mladí učitelé ze škol odcházejí, je i nedostatek podpory od ostatních ve škole,“říká Jiří Khun. I když i o peníze jde.

„U mě na škole si každý učitel dělá plán osobního rozvoje už teď. Problém je v tom, že když pokročí, nemám ho jak ocenit. Rád bych mu přidal na osobním ohodnocení, ale já na to v rozpočtu nemám,“vysvětluje Jan Korda, ředitel pražské základní školy Lyčkovo náměstí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia