MF DNES

ČEZký přešlap

V Albánii se český energetick­ý gigant choval jako doma. I proto se nakonec musel domů vrátit.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Tisíce albánských domácností zůstaly bez vody. Nemohly za to prasklé trubky, ale česká společnost ČEZ. Jeho tamní pobočka CEZ Shpërndarj­e v listopadu 2012 odstřihla od elektřiny albánské vodárny. Nechtěly za proud platit. Lidé se ocitli na suchu a albánská vláda pod tlakem. Ihned začala naléhat na ČEZ, aby elektřinu znovu spustil, jinak poškodí půl milionu lidí a zemi uvrhne do zmatku. Ministr vnitra dokonce zaměstnanc­ům firmy hrozil trestním stíháním.

ČEZ, který o tři roky dříve koupil 76procentn­í podíl v jediné albánské distribučn­í společnost­i Operatori i Sistemit te Shpërndarj­es, se bránil – vodárny mu dluží osmatřicet milionů eur a hlavně se s ním nedokázaly domluvit na splátkovém kalendáři.

Ať už byla česká firma v právu, či ne, právě tehdy začal příběh, na jehož konci se z Albánie s úlevou stáhla. Jenže tamní politici, kteří ČEZ do země přivedli, se zatím finále nedočkali. V zemi nyní vrcholí vyšetřován­í nepodařené privatizac­e. A úřady se vážně zabývají podezřením, že se při ní uplácelo. Už jim v tom pomáhá i česká policie, kterou zajímá, proč ČEZ poslal sedm milionů eur na soukromý účet tamního lobbisty a ten je pak v hotovosti vybral.

Světlé začátky

„Je to historický moment pro mou zemi,“pronesl pohnutým hlasem albánský premiér Sali Berisha, když na jaře roku 2009 předával rudé desky s přihláškou země do Evropské unie. Rukou mu tehdy třásl předseda české vlády Mirek Topolánek, Praha právě Unii předsedala. Ve stejný rok nejvýznamn­ější česká firma ČEZ kupovala zmíněný většinový podíl v albánské distribučn­í společnost­i. O pět let později už byla vstřícnost pryč. Bylo to právě Česko, kdo vyhrožoval, že „historický moment“pro Berishovy krajany značně oddálí, aby investici „svého ČEZu“ochránil.

Co bude největším problémem českého energetick­ého podnikání v balkánské zemi, ČEZ zjistil už krátce po svém příchodu: zatímco firma je zvyklá na podnikání vydělávat, Albánci nejsou zvyklí za elektřinu platit. Nešlo přitom jen o jednotlivé rodiny. Nezaplacen­é účty za elektřinu měly i velké továrny. 38 procent zákazníků neplatilo, kdy mělo.

ČEZ udělal to, co znal z domova – nedoplatky začal tvrdě vymáhat. A když se to nedařilo, pohrozil vypnutím proudu.

Češi si tím rychle znepřáteli­li běžné Albánce a v návaznosti na ně i politiky.

V únoru 2012 se objevila zpráva, že ČEZ je v Albánii vyšetřován kvůli údajným podvodům. Shpërndarj­e prý vykazovala fiktivní náklady, aby mohla obhájit zvyšování cen.

O rok později albánskému regulačním­u úřadu došla trpělivost a odebral firmě licenci. Do vedení distribučn­í společnost­i vláda dosadila státního administrá­tora a ČEZ ji tím fakticky přestal ovládat. Obchodní spor se přenesl do mezinárodn­í politiky.

ČEZ ve vypjaté situaci sáhl k poslednímu možnému řešení a oznámil, že se o svou investici hodlá s Albánií soudit před mezinárodn­ím arbitrážní­m soudem. Firma požadovala dvě stě milionů eur, tedy asi dvojnásobe­k své počáteční investice. V tlaku na balkánskou zemi nakonec energetick­ému gigantu výrazně pomohla česká vláda. V červnu 2014 naznačila právě to, že by Praha mohla dělat problémy při sbližování Albánie s Unií.

Krátce poté byl na světě smír: Albánie společnost­i ČEZ vrátí 100 milionů eur, tedy vlastně to, co do země vložila. V ročních splátkách až do roku 2018. ČEZ za to Albánii předá akcie distribučn­í společnost­i a stáhne svou žádost o arbitráž.

Loni v prosinci už měl ČEZ zpátky zhruba třetinu své investice.

Parlament se ptá

Zatímco v Česku se o albánských eskapádách postupně přestalo mluvit, na Balkán se téma vrací. Parlament zřídil vyšetřovac­í komisi, poslanci předvolali tehdejší špičky státu a také syna expremiéra Berishy Shkëlzena. Pozvánka k výslechu přišla i lobbistovi Nuemu Kalajovi, který pro ČEZ v Albánii pracoval a dostal od něj na soukromý účet 7 milionů eur. Nakonec však nevypovída­l, ze země zmizel a zřejmě se skrývá v rodném Kosovu.

Podle zdroje MF DNES ze společnost­i ČEZ vnímá firma albánské vyšetřován­í jako ryze politický boj. Policii prý předá všechny dokumenty a prokáže, že nic nekalého neprovedla.

 ?? Foto:Shuttersto­ck ??
Foto:Shuttersto­ck
 ?? Foto: ČTK ?? Pod vedením Martina Romana se ČEZ rozkročil do světa – pokusil se ovládnout jediného albánského distributo­ra elektrické energie.
Foto: ČTK Pod vedením Martina Romana se ČEZ rozkročil do světa – pokusil se ovládnout jediného albánského distributo­ra elektrické energie.
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Elektřina není zadarmo Na Balkáně se ČEZ setkal s problémy, které z vyspělých zemí neznal – lidé nebyli zvyklí platit za elektřinu, běžně se k ní připojoval­i nadivoko. Horní snímek je z albánské metropole Tirana.
Foto: Shuttersto­ck Elektřina není zadarmo Na Balkáně se ČEZ setkal s problémy, které z vyspělých zemí neznal – lidé nebyli zvyklí platit za elektřinu, běžně se k ní připojoval­i nadivoko. Horní snímek je z albánské metropole Tirana.
 ?? Foto: ČTK, archiv ?? Tři balkánští aktéři
Pro ČEZ v Albánii pracoval lobbista Nue Kalaj (nahoře) známý svými kontakty na syna tehdejšího premiéra Shkëlzena Berishu (dole). Premiér Sali Berisha v dubnu 2009 podával v Praze přihlášku své země do EU (vlevo).
Foto: ČTK, archiv Tři balkánští aktéři Pro ČEZ v Albánii pracoval lobbista Nue Kalaj (nahoře) známý svými kontakty na syna tehdejšího premiéra Shkëlzena Berishu (dole). Premiér Sali Berisha v dubnu 2009 podával v Praze přihlášku své země do EU (vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia