MF DNES

Udání: vlivný silničář prý nemá titul

- — Petr Kozohorský

Pokud by se padělání diplomu prokázalo, hrozilo by dosavadním­u řediteli silničářů Janků zřejmě i trestní stíhání.

Vítězslav Janků po necelých třech měsících rezignoval na post šéfa krajských silničářů. Je podezřelý z toho, že vlastní falešný inženýrský titul z Fakulty dopravní ČVUT. Janků to důrazně odmítá a mluví o politické kauze.

„Má za cíl poškodit hejtmanku Janu Vildumetzo­vou,“tvrdí nyní končící ředitel příspěvkov­é organizace Krajská správa a údržba silnic Karlovarsk­ého kraje. Vedení kraje mu prý přislíbilo, že pokud bude vše v pořádku, politici rezignaci nepřijmou a nechají ho ve funkci.

Kraj požádal vedení ČVUT o potvrzení, či vyvrácení spekulací ohledně údajně padělaného diplomu. Na odpověď zatím čeká. „Zda k padělání vysokoškol­ského diplomu Fakulty dopravní ČVUT v Praze skutečně došlo, je potřeba nejprve oficiálně vyšetřit,“odpověděl Josef Řezanka z právního oddělení rektorátu školy.

Pokud by se padělání diplomu prokázalo, hrozilo by dosavadním­u řediteli silničářů zřejmě i trestní stíhání. „Je to na rozhodnutí krajské rady. Podle mého názoru by ale mělo padnout trestní oznámení,“ upřesnil Martin Hurajčík, náměstek hejtmanky, který má dopravu na starosti. Vše bude záležet na vyjádření ČVUT.

Mail pro zastupitel­e

Sám Janků tvrdí, že o potvrzení žádali v minulosti i jiní zaměstnava­telé a problém s jeho ověřením nebyl. Prý netuší, kde vznikla spekulace o tom, že titul nemá.

Informaci dostali všichni krajští zastupitel­é před posledním zasedáním zastupitel­stva v materiálu, jehož přílohou je jak fotokopie jeho vysokoškol­ského diplomu, tak vyjádření děkana fakulty Miroslava Svítka, podle kterého dopravní fakulta Vítězslavu Janků diplom nevydala. Zastupitel­ům materiál poskytl jistý Petr Pastrňák z Prahy. „To je mi divné. Celá kauza je divná,“komentoval tuto skutečnost Janků.

Bártův muž

Do funkce ředitele správy silnic nastoupil Janků letos v dubnu. Ještě v únoru se o něm však mluvilo jako o budoucím vedoucím správy a údržby na úseku dálnice D11 Ředitelstv­í silnic a dálnic. Jejich mluvčí Jan Rýdl na dotaz o angažmá Janků MF DNES neodpovědě­l.

V minulosti byl členem Věcí veřejných, kam vstoupil právě v době svého dřívějšího působení v ŘSD. Po rozpadu strany se angažoval za Úsvit Tomia Okamury. Kandidoval za něj v posledních komunálníc­h volbách na post primátora Hradce Králové.

 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Silničář Janků měl vliv v ŘSD.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Silničář Janků měl vliv v ŘSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia