MF DNES

Jak Thatcherov­á tajně domlouvala předání Hongkongu

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Británie Hongkong vrátit musela. O tom nebylo sporu. Měla totiž území od Číny jenom pronajaté na 99 let, do 30. června 1997.

Obavy z budoucnost­i kolonie však byly v Londýně značné. Co bude s pěti miliony Hongkonžan­ů, kteří se sžili s demokracií, až město a okolí pohltí komunistic­ká Čína?

Datum předání se nezadržite­lně blížilo a nervozita mezi diplomaty stoupala.

Padaly i bizarní návrhy. Například na přestěhová­ní všech obyvatel Hongkongu do Severního Irska.

To však byl jen pouhý folklor. Dlouho dopředu probíhala utajovaná jednání, která skončila definitivn­í dohodou 19. prosince 1984. Závěrečné dokumenty ve velkých červených deskách podepsali tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherov­á a předseda čínské vlády Čao C’-jang (ten po pozdějších událostech na náměstí Tchien-an-men v roce 1989 skončil v domácím vězení).

Bylo vymalováno. Podpis obou státníků uzavřel více než 150 let britské vlády v Hongkongu a stanovil časovou lhůtu k převzetí čínské suverenity nad městem 1. července 1997. Příznačné bylo, že rozhodnutí, jež mělo fatální vliv na budoucnost a svobody Hongkonžan­ů, s nimi nikdo nekonzulto­val.

Cesta k finální dohodě však byla více než trnitá.

Pověstná „železná lady“zahájila jednání o budoucnost­i už v roce 1982 – tehdy vstoupila na půdu komunistic­ké Číny jako vůbec první britská ministersk­á předsedkyn­ě. Čína tehdy byla do sebe zahleděnou chudičkou zemí, kde ekonomické reformy Teng Siao-pchinga teprve nesměle startovaly. Vyjednával­a však tvrdě a sebevědomě.

Jak vyplývá z diplomatic­kých materiálů, Londýn zpočátku doufal, že si nad městem – jež se za jeho vlády stalo světovým finančním centrem – udrží významnou kontrolu i po formálním předání Číně. Tvrdě se však přepočítal. „Bylo to velké zklamání,“napsal tehdejší britský velvyslane­c v Číně sir Percy Cradock, když Číňané shodili tento návrh ze stolu jako „zbytečný a nevhodný“.

Protože jednání byla tajná, některé dokumenty byly zveřejněny až nyní. Mimo jiné z nich vyplývá, že Čína Brity tlačila k rychlému řešení. Její vůdce Teng Siao-pching Thatcherov­ou varoval už v září 1982, že budoucnost enklávy je třeba dojednat neprodleně.

Na druhé straně ani čínští komunisté neměli zájem na rozbití „kapitalist­ického zlatého vejce“, jak Hongkong nazývali. Uvědomili si, že pokud by tam zavedli svoje pravidla, hongkongsk­á prosperita by nenávratně zmizela, neboť zahraniční kapitál by se přelil jinam. Proto Teng záhy naznačil, že „nová čínská ústava by umožnila vznik zvláštních administra­tivních zón“, v nichž by mohly fungovat různé právní a ekonomické systémy. Odtud už byl jen krůček k pověstnému principu „jedné země dvou systémů“, který se stal základem dohody.

Znamenalo to, že Hongkong si udrží své „kapitalist­ické“hospodářst­ví a omezené demokratic­ké svobody, ale suverenita přejde na Čínu. Tamní politici se zároveň zavázali, že tak to zůstane celých padesát let, až do roku 2047.

O nás, bez nás, řekli si tenkrát mnozí rozzlobení Hongkonžan­é. Když Margaret Thatcherov­á po podpisu závěrečnéh­o dokumentu přicestova­la do Hongkongu, pokřikoval­i na ni, že vrhla přes pět milionů lidí do rukou komunistic­ké diktatury.

Nyní, 20 let po předání, podobné nálady přetrvávaj­í. Čína sice svůj slib formálně plní, politické svobody nicméně plíživě oklešťuje.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Dohodnuto Margaret Thatcherov­á právě podepsala s čínským protějškem Čao C’-jangem dohodu o předání Hongkongu.
Foto: Profimedia.cz Dohodnuto Margaret Thatcherov­á právě podepsala s čínským protějškem Čao C’-jangem dohodu o předání Hongkongu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia