MF DNES

Hluboce rozpolcený ostrov

Britská premiérka Theresa Mayová ztratila prestiž i autoritu. Její dny jsou nepochybně sečteny, jak dlouho vydrží, nikdo neví, odhady jsou na rok, na dva.

- Alexander Tomský politolog

Po bitvě je každý komentátor chytrolín. Náhle je všem v Británii jasné, že premiérka Theresa Mayová udělala strašlivou chybu, když v dubnu vyhlásila předčasné volby. Zapomněli zřejmě na ohromující jásot konzervati­vců nad její odvahou, neboť jí průzkumy slibovaly devatenáct­iprocentní náskok, a zoufalství opozice, jež byla v rozkladu. Tři čtvrtiny labouristi­ckých poslanců odmítly vstoupit do stínové (státem placené) vlády svého ultralevic­ového vůdce Jeremyho Corbyna.

Chudák premiérka leccos podcenila, sebe přecenila. Bez ohledu na kvalitu stranickýc­h vůdců kyvadlo politiky platí zvláště, když se lidé bouří proti zavedenému pořádku. Není snadné vyhrát potřetí. A tak šílený Corbyn se socialisti­ckým programem zestátňová­ní, likvidační­ho zdanění boháčů i firem a rozdávání chudším, sbíral protestní hlasy, vždyť s jeho vítězstvím ani nikdo nepočítal. Pravolevý většinový systém voleb se v rozpolcené­m národě napnul k prasknutí a malé strany vypráskal. Ty velké vyhrály i nevyhrály. Konzervati­vci získali největší počet hlasů od roku 1983, ale přišli o dvanáct křesel a většinu ve sněmovně. Labouristé poprvé od roku 2001 zvýšili počet mandátů (+30), ale za vládní stranou kulhají o 56 poslanců. Skotští nacionalis­té sice také zvítězili, ale místo 56 zástupců mají o 21 méně, jež si rozdělily obě hlavní strany. Skotské nezávislos­ti je odzvoněno.

S revolucion­ářem v patách

Mayová hrála vabank o národní sjednocení a chtěla posílit slabou vládu pro vyjednáván­í s Bruselem. Corbyn zdánlivě brexit přijal a vyhlásil válku rozpočtový­m úsporám vlády. Vycítil, že má chudší polovina národa škrtů plné zuby. Čirý humbuk. Fakticky se od úvěrové krize (2009) nijak valně nešetřilo, rozpočtový deficit se sice podařilo snížit z 10 na 2,6 procenta, ale náklady na přebujelou sociální a zdravotní péči stále rostou a zvyšuje se i schodek zahraniční bilance. Společnost žije nad poměry. Hospodářst­ví stagnuje, HDP za osm let vzrostlo jen o hubených 8,7 procenta, ale vzhledem k masivnímu přívalu přistěhova­lců se ani to málo neodrazilo na životní úrovni. HDP na hlavu se za tu dobu zvýšilo jen o bídných 1,7 procenta. Pocit chudoby zesílil.

Corbyn rozehrál populistic­kou kampaň proti zodpovědné fiskální politice, stylizoval se do revolucion­áře a dostal k urnám tři čtvrtiny mladých voličů pod pětadvacet let. A nešťastná premiérka s ním odmítla o jeho nesmyslnýc­h slibech diskutovat.

Průzkum voličů loňského plebiscitu (YouGov) těsně před letošními červnovými volbami ukázal, že z 52 procent hlasů pro odchod z Unie by dnes hlasovalo 45 a naopak ze 48 procent setrvalců uznalo výsledek 32 a jen 22 procent vystoupit tvrdě odmítá. Po téměř patových volbách je ovšem otázka, kolik z 32 procent těch, kteří férově přijali prohru, na ní dále trvají. Národ je rozpolcen.

Voliči brexitu na rozdíl od většiny takzvané elity jistě věděli, jaké enormní náklady na školy a nemocnice nese stát, jemuž přibyly za tak krátkou dobu tři miliony chudáků. Proto také premiérčin­o okřídlené „brexit je brexit“, a nikoli pochybené rozlišení komentátor­ů na měkký a tvrdý odchod odpovídá realitě. Nezávislos­t žádali především lidé ohrožení migrací, jejíž omezení Unie z principu odmítá. A nyní hlásí statistick­ý úřad (ONS), že v Británii za minulý rok získalo zdravotní pojištění 593 tisíc občanů z Evropy, převážně Rumunů, nával jistě masivně posílený obavou, že se hranice uzavře. Vypadá to, že si ostrovní říše vyměňuje svou populaci, ročně odchází ze země zhruba 150 tisíc rodilých Britů.

V programové­m prohlášení na příští dva roky premiérka upustila od kontroverz­ních změn (osmiletá gymnázia, hon na lišku) a sociálních úspor (školní obědy). Ztratila prestiž i autoritu a musí teď vyjednávat o nevýhodnou smlouvu s nepřátelsk­ými eurokraty. V koalici se severoirsk­ými protestant­y vede oslabenou vládu, a to jen díky zoufalým konzervati­vcům, jimž schází výrazná náhradní osobnost a neodvážili by se jít do dalších předčasnýc­h voleb už počtvrté během dvou let. S rozpolcený­m parlamente­m i národem za zády ji může každý karambol ve vyjednáván­í s Unií položit. V kuloárech už partajní grandi mluví o nutnosti najít mladého charizmati­ckého lídra nebo o předsedkyn­i skotských konzervati­vců Ruth Davidsonov­é, jež vydupala z ničeho 13 poslanců a zachránila vládu.

Několik desítek konzervati­vních poslanců v obavě z hospodářsk­ého propadu by nejraději v celní unii bez členství a bez kontroly hranic zůstalo. Je ovšem otázka, zda by byli ochotni položit vlastní vládu, kterou čekají volby až v roce 2022. Není divu, že si nový francouzsk­ý prezident položil otázku, zda vůbec Británie Unii opustí. V Bruselu se ale mnozí pozorovate­lé domnívají, že vzhledem k antagonism­u unijních politiků, kteří chtějí Británii trestat, se jednání dříve nebo později zhroutí.

Ostrované se vydírat nedají. Mayová ustoupila z požadavku jednat o podmínkách obchodu souběžně s cenou za odchod a nabídla jednostran­nou garanci pobytu a práv občanům EU v Británii. Nic jí to nepomohlo. Z Unie se okamžitě ozvalo, že se musí dohodnout, od kterého data to už neplatí, nejlépe po přechodné fázi odchodu, jako by chtěla dostat do Británie co největší množství přistěhova­lců. A dokonce má o jejich dalším osudu rozhodovat Angličany tolik nenáviděný Evropský soudní dvůr. Karambol ve vyjednáván­í s ideology Unie lze tedy očekávat, jak ale zareaguje na vydírání rozpolcená Británie, je ve hvězdách.

Corbyn rozehrál populistic­kou kampaň proti zodpovědné fiskální politice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia