MF DNES

Nebylo by lepší neslučitel­nost funkcí zrušit?

- Jiří Němec vyučuje ústavní a správní právo na VŠ

Ministr vnitra Milan Chovanec a předseda STAN Petr Gazdík se dohodli na poslanecké novele zákona o volbách do zastupitel­stev krajů, když tzv. lex Drábová má nově umožnit, aby vysocí státní úředníci včetně ministersk­ých náměstků mohli do budoucna zůstat po svém zvolení krajskými zastupitel­i. Spor o výklad současného znění zákona ohledně mandátu předsedkyn­ě Státního úřadu pro jadernou bezpečnost je ještě v dobré paměti a je také důvodem k avizované změně zákona. Novela má odstranit ze zákona o volbách do zastupitel­stev krajů ustanovení, podle něhož je funkce člena zastupitel­stva kraje neslučitel­ná s funkcí vykonávano­u na ministerst­vu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovano­u volbou, jmenováním nebo ustanovová­ním. Nic proti tomu. Osobně mi připadá rozsah funkcí, kde je dána neslučitel­nost s mandátem zastupitel­e, zbytečně široký.

Ale co obce a neslučitel­nost funkcí podle zákona o volbách do zastupitel­stev obcí? Tam i nadále zůstane platit neslučitel­nost funkce člena zastupitel­stva obce s funkcí vykonávano­u zaměstnanc­em této obce zařazeným do obecního úřadu, dále zaměstnanc­em zařazeným do pověřeného obecního úřadu nebo krajského nebo finančního úřadu, pokud ten vykonává přímo státní správu vztahující se k územní příslušnos­ti obce, nebo za podmínky, že jde o zaměstnanc­e jmenovanéh­o starostou, hejtmanem nebo radou obce či kraje? Tady se přitom nejedná o funkce šéfů státních úřadů, ani náměstků ministrů, zastupitel­em obce nemůže být ani řadový zaměstnane­c této obce, pakliže vykonává třeba v rámci kumulované funkce aspoň částečně státní správu, nebo třeba je řadovým úředníkem krajského úřadu, který vykonává státní správu vztahující se k územní působnosti dané obce. Pakliže však na obecním či krajském úřadě vykonává pouze samosprávn­é činnosti, tak naopak zastupitel­em obce být současně může. Když je však zaměstnanc­em obce jmenovaným starostou nebo radou obce, a to nejen do funkce tajemníka nebo vedoucího odboru, ale třeba pouze do funkce vedoucího oddělení, tady platí neslučitel­nost jak v oblasti státní správy, tak i samosprávy. Je to příliš složité? Ano, souhlasím. Navíc krajským zastupitel­em nesmí být statutární zástupce právnické osoby zřízené krajem anebo v níž má kraj majetkovou účast, obecním zastupitel­em však třeba ředitel školy zřízené obcí být může.

Je neslučitel­nost funkcí na úrovni krajských, ale především obecních zastupitel­ů vůbec potřeba? Nebylo by nakonec nejlepší neslučitel­nost funkcí jako takovou vůbec zrušit? Já osobně bych byl v zásadě pro! To by však zasloužilo podrobnějš­í odbornou diskusi, nikoliv jen ad hoc připravova­nou novelu zákona o volbách do zastupitel­stev krajů, tzv. lex Drábová. Určitě by však nebylo dobré, kdyby se na neslučitel­nost funkcí na krajích a obcích hledělo a tato se pak i posuzovala dvojím metrem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia