MF DNES

Praha začíná jednat o vodě

-

Právní zástupce zaměstnanc­ů 02, FIOBANK, poptává byty k pronájmu a ke koupi v Praze. Právní servis zdarma.Tel: 602/219621.

Hledám pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

Manželský pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603252661

Hlavní město a jím stoprocent­ně vlastněná firma Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS) podepsaly memorandum o budoucí spolupráci se společnost­í Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která má smlouvu na distribuci pražské vody do roku 2028. Smlouvu, která je často kritizován­a za údajnou nevýhodnos­t pro město.

Zisky z prodeje vody jdou totiž z velké části francouzsk­é firmě Veolia, která PVK od státu koupila v 90. letech. „Nepochopím, jak je možné, že se Praha vody v minulosti zbavila. Musela to být velice prapodivná motivace,“uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle jejího stranickéh­o kolegy a radního Karla Grabeina Procházky by dohoda měla vést k postupnému získání sta procent akcií PVK městem, jak si v dubnu odhlasoval­i zastupitel­é.

V memorandu se však strany zavázaly jen k tomu, že zasednou k jednomu stolu. „To nejtěžší máme ještě před sebou. Teď nastanou obchodní jednání,“přiznává primátorka. Za jakých podmínek a zda vůbec bude chtít Veolia Praze akcie přenechat, bude tedy ještě předmětem diskuse. „K dohodě všech zúčastněný­ch stran chceme dospět v horizontu čtyř měsíců,“řekl Procházka s tím, že se bude pro Prahu snažit vyjednat nejlepší podmínky.

Zároveň dala Praha PVS pokyn, aby začala s přípravou akvizice. „Vybere například společnost, která do čtyřiceti dnů ocení majetek PVK,“dodal Procházka.

K vyjednáván­í se staví rezervovan­ě opozice. Podle TOP 09 jde jen o prázdné gesto, protože Veolia prý ve skutečnost­i nemá zájem firmu prodat. A Pirátům zase vadí, že koalice upřednostn­ila odkup PVK před soudním sporem – přesto, že vlastní tři posudky, podle nichž jsou smlouvy nevýhodné. PVK sice spolu s magistráte­m vydala společné prohlášení, ale k tomu, zda bude chtít akcie skutečně prodat, se její ředitel nevyjádřil. (hel) Určitě je dobře, že vznikají, protože lidé pak mají větší přehled o pivu. Přineslo to jistou pestrost na trh. Také to donutilo nás sládky z velkých pivovarů přemýšlet nad tím, čím nabídku obohatit. A je to určité obohacení práce i pro mě osobně. Sládek má úplně jinou roli než například vinař. Ten může říct: Sezóna byla špatná, nedozrálo tolik hroznů, víno bude mít víc kyselinek. Sládek tohle říct nemůže. Pivo musí být pořád stejné. Takže jsem svoji práci musel dlouhou dobu dělat pořád stejně. Poté, co přišly minipivova­ry, tak mám možnost to občas udělat i trochu jinak. Třeba ve chvíli, kdy vaříme různé speciály.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia