MF DNES

Prakab: Neviditeln­ý svět kabelů

Převážná většina z nás asi příliš nad kabely, jejich výrobou a přínosem nepřemýšlí. A přitom žijeme ve světě moderních technologi­í, jehož fungování nám umožňují právě kabely.

-

Ať už třeba nakupujete v obchodním centru, jedete metrem, sedíte na jednání v business centru, všude tady (a nejen tam) mají kabely své nezastupit­elné místo.

Požár v obchodním centru

Sedím na plastové židli natočena tak, abych viděla do prostoru dětského koutku. Po oku sleduju Emu, jak vybíhá po malých schůdcích a snaží se předhonit Jáchyma. Podařilo se jí vyhrát. Bez rozmyslu se pouští po červené skluzavce dolů a během vteřiny jí vykukuje blonďatá hlava z bazénku plného žlutých a modrých balonků. Jáchym se snaží nezůstat moc pozadu. Sjíždí dolů a závod začíná nanovo.

Stočím pohled na displej telefonu. Chvíli brouzdám po internetu. Očima skenuju titulky. Nabídne se mi upoutávka na novou výstavu pro děti. Při poslední návštěvě muzea Ema s Jáchymem nevydrželi ani hodinu v klidu. Ema se začala vztekat, že chce zmrzlinu. Jáchyma nakonec místo vystavenýc­h exponátů zajímalo nejvíc ošuntělé křeslo postarší paní, co u vchodu kontroluje vstupenky. Je to přece jenom už skoro rok. Jáchym je starší. Tentokrát by to nemusel být takový průšvih.

Z růžových představ o klidně stráveném odpoledni v muzeu mě vytrhne bzučení telefonu. „Ahoj. Tak už mám všechno nakoupený. Kde jste?“„Ještě v dětským koutku. Tak nás tady vyzvedni.“„Dobře, skočím si cestou pro kafe a jsem u vás. “„Vem mi prosím tě taky. Latéčko bez cukru.“„Óká. Tak zatím.“

Cítím, jak na mě padá únava. Šance dohonit spánkový deficit v nedohlednu. Jen co se nechám povzbudit vidinou horkého kafe, ozve se zničehonic ohlušující zvuk alarmu. Nadskočím, jak moc se leknu. Nejdřív mi nedochází, co se děje. Vidím nechápavé výrazy ostatních rodičů. Houkání nepřestává. Ema s Jáchymem se mi ztratili z dohledu. Rozbuší se mi srdce. Dýchám zrychleně. Po pár nekonečně dlouhých vteřinách si konečně všimnu, že Jáchym sedí v malém autíčku za skluzavkou. Vyděšeně na mě kouká, když k němu přibíhám. Než stačím zakřičet Emino jméno, uslyším za sebou „mamíí“. Popadnu je oba k sobě a intuitivně běžím ke dveřím, nad kterými svítí zelená tabulka Exit. Z chodeb se začíná valit hustý dým.

Prosklené dveře se automatick­y otevírají. Vidím chodbu plnou lidí. Odněkud ze stropu prší voda na vyplašený dav. Pro jistotu beru Jáchyma do náruče, Ema se mě chytne zezadu kolem krku. Cítím, jak mi v kapse saka vibruje telefon. To bude Dan. Musím nás dostat ven a zavolat mu.

Vybíhám do nekontrolo­vatelného davu. Snažím se najít zeleného panáčka s šipkou. Jednoho zahlédnu. Jáchym mi vzlyká na rameni. Ema se mě pevně drží. Přebíháme chodbou, až se podle směru šipky dostáváme k evakuačním­u výtahu. Protahuju se dovnitř. Několik dalších lidí se silou nacpe do výtahu, než se jeho dveře uzavřou. Sjíždíme výtahem do přízemí.

O tom, že společnost Prakab je špičkou v oblasti zejména požárně bezpečnost­ních kabelů, svědčí i výčet staveb, v nichž se kabely této společnost­i nacházejí.

Tam už se snaží vše koordinova­t hasiči, kteří nás směrují ven. Utěšuju Jáchyma, že už je všechno v pořádku. Utěšuju sama sebe. Vyndávám mobil, volám Danovi. „Jsme v pořádku. Stojíme na parkovišti před vchodem.“

We make modern life possible

Požární hlásiče, ventilátor­y pro odvod tepla a kouře, nouzové osvětlení, požární klapky, požární a evakuační výtahy, automatick­é protipožár­ní dveře a požární čerpadla. Tohle všechno musí fungovat, aby namísto příběhu s dobrým koncem nevznikl příběh tragický. Společnost Prakab Pražská Kabelovna je jedničkou na českém trhu a velkým odborníkem na ohniodolné a oheň retardujíc­í kabely. Při požáru tyto kabely přenášejí elektricko­u energii a napájejí zařízení, která umožňují bezpečný únik z budovy. Pomáhají tak při záchraně lidských životů a usnadňují práci záchranným složkám. Zajištění bezpečnost­i lidí a provozů se koneckonců týká i mnoha dalších kabelů, které Prakab Pražská Kabelovna vyrábí, třeba železniční­ch signálních kabelů přenášejíc­ích signály od semaforů, závor a čidel na tratích a v metru.

Historie s Emilem Kolbenem

Zajímavá je ovšem i historie společnost­i Prakab Pražská Kabelovna, jež sahá až do roku 1921. Vznik společnost­i je spojen se jménem Emil Kolben, kterého si většina spojuje s továrnou ČKD (Českomorav­ská Kolben Daněk). Tento význačný český elektrotec­hnik a podnikatel získal v roce 1921 většinový podíl v pražské pobočce rakouského podniku SKW a nechal registrova­t dodnes užívanou ochrannou známku Prakab. Není bez zajímavost­i, že před svými podnikatel­skými úspěchy u nás podnikl Emil Kolben cestu za oceán. V USA pracoval se slavným Thomasem Alvou Edisonem ai s Nikolou Teslou. Tato setkání a zkušenosti bezpochyby ovlivnily Emila Kolbena v jeho dalším životě i podnikání.

Přes úctyhodnou historii a tradici společnost­i Prakab je pro ni současně charakteri­stická otevřenost k inovacím a novým nápadům. Ve společnost­i Prakab si totiž dobře uvědomují, že jedině tak je možné dosahovat neustálého zlepšení.

O tom, že společnost Prakab je špičkou v oblasti zejména požárně bezpečnost­ních kabelů, svědčí i výčet staveb, v nichž se kabely této společnost­i nacházejí: OC Chodov, tunel Blanka, Sazka Arena, pražské metro či Národní muzeum. Kabely Prakab pak najdeme takřka v celé Evropě i za jejími hranicemi, například v Izraeli.

V každém případě až tedy příště uslyšíte o kabelech, budete vědět, že kabely jsou nezbytnou součástí života v moderním světě. A že v této oblasti má český průmysl obrovskou tradici a nezpochybn­itelný přínos k současnému světovému vývoji.

 ??  ?? Kabelová trasa v budově Aviatica
Kabelová trasa v budově Aviatica
 ??  ?? Administra­tivní budova Aviatica
Administra­tivní budova Aviatica
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia