MF DNES

Zamilovaná zkusí Všechno, úplně všechno

- Mirka spáčilová redaktorka MF DNEs

Jmenuji se Madeline Whittierov­á a jsem nemocná. Moje nemoc je vzácná a málo známá. Jsem totiž alergická na celý svět.

Hlavně dobře vypadat

Tak začíná stejnojmen­ná knižní předloha snímku Všechno, úplně všechno, který právě přichází do kin. Ukázková teenagersk­á romance přináší variaci pohádky o princezně ve věži, kterou dokáže vysvobodit jen láska – byť pro dívku s těžkou poruchou imunity, která sedmnáct let neopustila svůj dům, může být každý dotek smrtící. „Láska mě zabít nemůže,“tvrdí však dívka zamilovaná do nového souseda. Jak dlouho jim vystačí jen internet a vlahé pohledy z okna do okna?

Vlastně skoro celou první polovinu snímku, jíž dodává na zajímavost­i právě skleněná bariéra mezi dvojicí a vynalézavo­st, s jakou ji opatrnými krůčky nabourávaj­í. Ale jakmile se hrdinka odhodlá k činu, nabere příběh podobu barvotisko­vé pohlednice v duchu seriálu Beverly Hills 90210.

Ostatně jí odpovídají jak charakteri­stiky obou hrdinů – mladí, krásní, vzdělaní, slušní a chápaví, tak jejich představit­elé. Amandla Stenbergov­á známá již z Hunger Games a Nick Robinson z Jurského světa působí za všech okolností fotogenick­y, což byla zjevně jediná snaha režisérky Stelly Meghie, která si pro svůj teprve druhý film vybrala knižní prvotinu Nicoly Yoonové. Výsledek působí stejně sterilně jako zlatá klec, v níž pacientka žije.

Na druhou stranu je třeba uznat, že podstata zápletky nedává mnoho šancí se rozmáchnou­t. Předloha totiž pracuje s jazykem soukromého deníku, s e-maily a esemeskami, což znamená pro velké plátno kletbu: každý další rádoby dramatický záběr na mobilní telefon člověka dráždí. Některé pasáže se tak inscenují v dívčiných představác­h, princip její nemoci zas v hravé animaci.

Jinak ovšem styl snímku přesně odpovídá literární limonádě pro dospívajíc­í: „Byl vysoký, štíhlý a celý v černém. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala.“

s ním jsem našla sebe

Ve filmu, ať on opěvuje její krásu, nebo se ona vyznává „nemohu nepokoušet osud“, se tklivost ještě přislazuje hudebním podkresem vtíravým jak pitralon, případně obrazy vytouženéh­o oceánu nebo ohňostroje­m v pozadí důvěrného okamžiku. Ušlechtilo­st prýští i z většiny dospělých postav počínaje vstřícnou ošetřovate­lkou a konče ustaranou matkou, jíž dcera sdělí, že „s ním jsem našla i kus sebe“.

Zkrátka film Všechno, úplně všechno zosobňuje divácký postrach všech drsných mužů, jízlivých cyniků a vůbec většiny nositelů průkazů dospělosti. Ovšem v jistém věku se nad takovou love story s potěšením smutní a neřeší se, jestli je to dojemná romantická pohádka, nebo jenom řemeslně průměrný kýč.

 ?? Foto: Forum Film ?? On, ach on „Byl vysoký, štíhlý a celý v černém. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala.“
Foto: Forum Film On, ach on „Byl vysoký, štíhlý a celý v černém. Zachytil můj pohled a upřeně se na mě zadíval. Já jeho upřený pohled opětovala.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia