MF DNES

Nový režisér pro Slavii. Kdysi stál 750 milionů

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Svého času byl nejdražším hráčem ruské ligy, hvězdou za 750 milionů korun. V Petrohradu bral přes 90 milionů ročně.

„Danny má určitě vyděláno, tak mohl dát Slavii slevu,“usmívá se uznávaný petrohrads­ký reportér Ivan Židkov. Vtip to není. Ani jedno, ani druhé. Fotbalová Slavia si skutečně pořídila špílmachra, který se narodil portugalsk­ým rodičům ve Venezuele. Jmenuje se Daniel Miguel Alves Gomes, zkráceně Danny.

Co vás asi šokuje, novináře Židkova přiměje k závěru: „Jestliže si vybral Prahu, gratuluju mu. Skvělá volba a rozumné řešení. Pro Dannyho i jeho rodinu.“Jak to? Zaprvé: linka mezi krásným Petrohrade­m a milovanou Madeirou se nijak radikálně nezadrhne, v nadsázce řečeno – přibude jen mezipřistá­ní v srdci Evropy. I proto Danny v zimě odmítl pohádkovou nabídku z Dálného východu. Nechtělo se mu trmácet přes půl světa.

A talentovan­á dvojčata Bernardo s Franciskem? Ti jen změní akademii Zenitu za tu slávistick­ou.

Zadruhé: „Určitě si uvědomuje svůj věk i zdravotní kartu,“připomene Židkov. Dannymu bude v září už čtyřiatřic­et a v posledních pěti letech musel dvakrát na operaci potrhaných kolenních vazů.

Slavia bude velmi pravděpodo­bně jeho poslední štace.

Zatřetí: ještě na jaře byl Danny kapitánem Petrohradu, trenér Lucescu mu důvěřoval. Naopak nový šéf Mancini mu ukázal dveře. Po devíti letech v klubu! Danny, který se mezitím výborně naučil rusky, zvládl 256 zápasů, 68 gólů, 76 přihrávek, získal tři mistrovské tituly a jeden evropský Superpohár. Mimochodem, v něm pomohl v srpnu 2008 gólem porazit Manchester United.

„Nejlépe mu vždycky seděla role špílmachra. Hraje rozmanitě, užitečně, chytře. Dokáže hru rozhýbat nečekanou a vtipnou přihrávkou, je loajální,“líčí Židkov.

Danny, který ještě včera ráno odmítl nečekanou nabídku z Krasnodaru, by měl ve Slavii hrát právě na pozici režiséra. Co ukáže?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia