MF DNES

V bundeslize dal skoro 70 gólů, je to persona

- Petr Šedivý fotbalový reportér MF DNES

Slavia udělala dobře, když se rozhodla přivést Halila Altintopa. Takový je názor Jana Morávka, který známého tureckého záložníka poznal v Schalke a v posledních letech v Augsburgu. Dokonce spolu přestup do Prahy rozebírali.

Udělala Slavia dobře?

Měl jsem tu čest poznat Halila během svých začátků v Schalke a teď během čtyř let v Augsburgu, takže ho znám relativně dobře. Jsem přesvědčen­ý, že může české lize pomoct. Nejen fotbalovou kvalitou, ale i tím, jaká je persona. Chovám k němu obrovský respekt po fotbalové i lidské stránce.

V čem je silný?

Je chytrý, pokryje si míč, nechá se faulovat, bere na sebe zodpovědno­st v důležitých momentech... V kabině se nebojí vzít si slovo, i když tohle teď bude kvůli jazykové bariéře těžší.

A slabiny? Rychlost?

Jestli o nějakých slabinách vůbec můžeme mluvit, tak asi rychlost, ale když dostane dobré míče, tak je dokáže skvěle rozdávat. A navíc má pořád klid v zakončení. Ne nadarmo dal v bundeslize skoro sedmdesát gólů.

V prosinci mu bude pětatřicet. Jak dlouho může vydržet na nejvyšší úrovni?

Vídal jsem ho pravidelně na tréninku a co se týče fyzické připraveno­sti, tak je na tom výborně. Je schopný naběhat přes dvanáct kilometrů za zápas. Vyhýbají se mu zranění. Nechci říkat, že to bude druhý Jaromír Jágr, ale nějaký rok ještě vydrží, když bude chtít.

Radil se s vámi o přestupu?

Když se o zájmu Slavie dozvěděl, tak mě kontaktova­l a trochu jsme se o tom bavili. Co jsem mu asi mohl říct? Slavia je český mistr, klub vzkvétá – mluvil jsem pozitivně. Halil se do Prahy zamiloval, už když tady byl před dvěma měsíci dva dny na návštěvě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia