MF DNES

Český dotazník pro Bolta: Jsem teď i věží v Ostravě

Bolt se loučí a víc než časy řeší tituly. Ideální vítr mu už totiž nejspíš nezafouká.

-

Miroslav Němý

Tomáš Macek

do jiný by měl pronést: „Nikdy nevíte, jak daleko se můžete dostat. Možnosti jsou nekonečné.“

Usain Bolt to řekl v Ostravě, kde dnes znovu vyvolá pocit, který je i při vší magii a rozmanitos­ti sportu zcela unikátní. Totální ticho se náhle promění ve zvukovou tsunami. Deset vteřin obsáhne absolutní koncentrac­i, bleskový start, napětí, řev, euforii v cíli. Stovka, královský sprint. A král králů z Jamajky už v životě naplno poběží jen na třech místech.

Dnes od 20.55 v Ostravě, na mítinku v Monaku a v srpnu na světovém šampionátu v Londýně.

Následně skončí velká éra, jež potvrdila Boltem vyřčená slova. Ve chvíli, kdy začnete cítit, že limity lidského těla buší na poslední bránu, přijde někdo jako on – a svět zírá.

Bolt to každopádně svým následovní­kům setsakra ztížil. Nejlepším důkazem je ostatně on sám.

Radši zdolám vás než stopky

maximum, ale jinak čísla nelžou. Zde je soupis jeho nejrychlej­ších stovek sezony od superrekor­dního roku 2009: 9,58, 9,82, 9,76, 9,63, 9,77, 9,98, 9,79, 9,81.

A letos 10,03. „Bylo to strašně emotivní,“popsal svůj dosud jediný start roku, rozlučku v Kingstonu. „Měl jsem tam rodiče, nejlepší přátele, všichni mi fandili. Kvůli vší té energii jsem byl tak nervózní... Byl to hodně špatný až příšerný závod. Ale vím, že se zlepšuju.“

Na vítkovické­m stadionu už běžel stovku čtyřikrát, v minulosti na Zlaté tretře vyběhl i na 200 a netradiční­ch 300 metrů.

Časy jeho zdejších stovek nejsou žádným seznamem snů. Na úvod v roce 2009 čas 9,77, leč s těsně nepovoleno­u podporou větru. Pak 9,91, 10,04, 9,98.

Hledáte-li důvody, zde jsou. Dávno nepotřebuj­e ukazovat to nejlepší na mítincích. Na nich se poslední roky vyskytuje sporadicky, čili nebývá „vyzávoděný“. Nemá dobré starty. Za tyto jeho časy by se sice spousta atletů upsala Mefistovi, leč u Bolta se mávne rukou.

Už dávno necílí na rekordy, nýbrž na šampionáty a tituly. Napsat o 30letém muži, že je starý, to zní až příliš krutě. Ale rychlostní vrchol již zažil, toť pravda. Pokořit stopky není taková výzva; pokořit soupeře dál chutná sladce.

„Potom, co jsme s trenérem zvládli, snad nemusíme nikomu nic dokazovat, ne?“ptal se řečnicky.

Stovka je show; byla i před Boltem, ale on jí dodal grády. Rozšířil

Devět startů v Ostravě bude mít za kariéru na kontě. Devět otázek na téma „já a Česko“jsme Usainu Boltovi položili.

Byl jsem v Praze, ta je moc krásná. A Ostrava? Působí na mě jako velmi uvolněné město.

Tomu dávám jen dva body z deseti, speciálně při Zlaté tretře. Když jsem sem letos přiletěl a uviděl, že v Ostravě je konečně sucho a teplo, byl to šok.

Sedm bodů z deseti.

Jedni z nejlepších na světě, kteří mě během kariéry podporoval­i. Zvlášť ve zdejším chladném počasí jsem jejich podporu tolik oceňoval. Na jiných mítincích ani nepřijdou, když je mizerně. To se tady nikdy nestalo.

Nevím, jestli na toto téma mohu mluvit. Ale... jsou nádherné. (V minulosti měl i slovenskou a českou přítelkyni.)

Pořád mám doma hokejku, kterou jsem v Ostravě dostal od Jágra. Moc pěkný dárek. Ne, nehraju s ní. Neumím na bruslích. Snažím se hrát tenis. Umím servírovat... a to je z mého tenisu asi tak všechno. (S hokejkou si to vyzkoušel aspoň s tenisákem na rozcvičova­cím stadionu.)

Vylezl jsem na věž, co jste tu po mně pojmenoval­i (ve Vítkovický­ch železárnác­h). Tak jsem teď i věží v Ostravě.

Mám z něj mé oblíbené trofeje, křišťálové tretry. Schoval jsem si všechny, co jsem na Tretře vyhrál, až na jednu, kterou jsem věnoval trenérovi. Doma si jich teď vystavuju sedm a doufám, že ještě jednu si odtud odvezu. Jsou to ty nejhezčí trofeje, které jsem kdy získal. ji o zábavu, avšak daleko podstatněj­ší byla jeho rychlost. Časy okolo 9,8 sekundy se v jeho éře jevily až „fádně“. Pro Zlatou tretru by dnes takový znamenal skvostné adieu.

Čekání na větrnou přízeň

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia