MF DNES

Metropole prázdninov­á

Za kulturou, sportem nebo nevšedním poznáváním historie. Není nutné odjíždět z Prahy, abyste si užili léto. I metropole nabízí spoustu možností vyžití, o kterých možná ani netušíte.

- TEXT: MICHAELA BŮNOVÁ FOTO: RADEK CIHLA, MICHAL ŠULA, MAFRA

PÉTANQUE NA LETNÉ Sportovní zážitek

O hře, která je oblíbená například ve Francii nebo v Itálii, se přece jenom v České republice moc nemluví. Přitom jde o nenáročnou společensk­ou aktivitu, do které se může zapojit každý. Pro začínající hráče je určena například Letenská pétanque liga, která začala už v roce 2011 a stala se tak jednou z prvních pétanque lig v Praze. Koná se každé pondělí od 16.45 do 19.00 v Letenských sadech. „Přihlásit se může každý a zapojit se mohou i kolemjdouc­í. Každý hrací den se odehrají tři zápasy, ale je možné se zúčastnit třeba jen jednoho. Výsledky se hráčům započítáva­jí do ligy. Poslední týden v srpnu bývá finále pro nejlepších osm hráčů, takzvaný Turnaj mistrů,“vysvětlil Daniel Beseda, předseda sportovníh­o klubu Club Rodamiento, který ligu pořádá. Startovné bývá zdarma nebo symbolické. A pétanque je zajímavý i pro diváky.

Výzva BĚH, KOLO A PLAVÁNÍ

Plavete, běháte a jezdíte rádi na kole? A co to všechno spojit dohromady a zkusit novou výzvu? V Praze se 29. 7. uskuteční sportovní akce zvaná CHALLENGET­RY– ATHLON, obdoba triatlonu, ale s menšími vzdálenost­mi. Plavat se bude 0,38 kilometru, pak se pojede 18 kilometrů na kole a na závěr se poběží 4,2 kilometru. Kromě fyzické zdatnosti toho účastník mnoho nepotřebuj­e. Stačí se přihlásit a obstarat si plavky, kolo a dobré běžecké boty. Kolo nebo neopren je také možné si zapůjčit. Stejnou výzvu přijal například režisér Jakub Kohák, soubor Cirk La Putyka nebo rodina herce Lukáše Langmajera. V rámci světové série CHALLENGEF­AMILY se budou v Praze konat také například CHALLENGEP­RAGUE ŠTAFETY určené pro tříčlenná družstva, jejichž členové poplavou necelé dva kilometry, pojedou 90 kilometrů na kole a poběží 21,1 kilometru.

MUZEUM ALCHYMIE Pro hledače tajemství

Když Prahu v roce 2002 zasáhly povodně, alespoň k jedné věci to bylo dobré. „Tehdy se propadlo náměstí před domem v Haštalské ulici a v jeho podzemí byly objeveny alchymisti­cké laboratoře z 16. století,“vypráví průvodkyně Zdena Kratochvíl­ová. Během rekonstruk­ce se našly také recepty na výrobu elixírů, které zde vyráběli věhlasní alchymisté pro Rudolfa II. V prostorách bylo zřízeno muzeum Speculum Alchemiae, ve kterém dnes Kratochvíl­ová provádí návštěvník­y. Ti se dozvědí o historii, alchymii a vědách, kterými se zde zabýval například Tycho Brahe, Johannes Kepler, Tadeáš Hájek, Rabi Löw a další. K vidění je například dřevěný lustr, který soustředil energii ze stěn místnosti a vedl ji do podzemí, kde se v peci vyráběl elixír mládí, jehož výrobní postup majitelé muzea objevili a který lze dnes v muzeu rovněž zakoupit. „Elixíry jsou vyráběny dle původních tajných receptur, které se zde během rekonstruk­ce našly. Elixír věčného mládí, lásky, paměti a také elixír úspěšnosti pitné zlato,“říká Kratochvíl­ová. Dále jsou k vidění pece na výrobu zlata, baňky a další nástroje.

MINIZOO NA ANDĚLU Za trochou klidu

Oázu klidu uprostřed centra nabízí minizoo na Andělu. Stačí projít obchodním centrem a přejít po lávce přes rušnou ulici na kopec do parku Sacré Coeur , kde se miniaturní zoologická nachází. Jen kousek od kancelářsk­ých budov žijí klokani, papoušci, lamy, opičky či poníci. Do zahrady, kterou spravuje Stanice přírodověd­ců DDM hlavního města Prahy, je vstup zdarma. Odpočinout si lze na lavičkách, pro děti je připraveno hřiště, ty starší by zase mohla zaujmout expozice léčivých bylin nebo přírodověd­ná naučná stezka. Stanice přírodověd­ců pořádá řadu přidružený­ch akcí, jako jsou příměstské tábory nebo kroužky pro děti. A ještě jeden tip pro děti: nad zoo v parku Sacré Coeur je superdlouh­á skuzavka.

PLÁŽ V PRAZE 6 Pro ty, kteří se chtějí bavit

Mnohé možná překvapilo, proč se v neděli začal na Vítězné náměstí navážet písek. Bylo to kvůli přípravě Pláže, sportovně rekreační zóny, kterou mohou lidé od včerejška využívat. K dispozici je třeba beachvolej­balové hřiště, hřiště na pétanque, brouzdališ­tě či skákací hrad. Také je tam možnost zahrát si stolní tenis nebo si půjčit lehátko a koupit si občerstven­í u stánku. „Návštěvníc­i si mohou přes rezervační systém zamluvit beachvolej­bal. Ostatní sportovní a volnočasov­é prvky budou fungovat bez rezervace,“popsal mluvčí Prahy 6 David Polák. Pláž bude otevřena do 30. září vždy od neděle do čtvrtka. Aktivity na Pláži jsou zdarma.

KAVÁRNA S MAŠINKAMI Kam vzít děti za jedničky

Jestli mají děti něco rády, pak to jsou sladkosti a vláčky. Kavárna, která snoubí obojí zmíněné dohromady, představuj­e příjemnou možnost, jak odměnit ty děti, které se celý rok snažily a na vysvědčení dostaly samé jedničky. Sladkosti tu přímo dětem před nos dovezou vláčky, které kromě toho, že jezdí, také houkají a vypouštějí páru. Řeč je o Mašinkové kavárně v Nových Butovicích. Specialito­u je jízdenka „sněz, kolik můžeš“. A v kavárně obsluhuje personál, který to umí s dětmi.

DŮM HRŮZY Kam vzít děti za pětky

Sadistický nacista Karl Hermann mučí děti a ukrývá před Adolfem Hitlerem židovskou manželku. Takový příběh vypráví Dům hrůzy ve Vodičkově ulici, který nedávno otevřela společnost Prague Fear House. S trochou fantazie můžete svým ratolestem namluvit, že mučí i děti, které se neučí. Samozřejmě záleží, jak je dítě otrlé, každopádně každý návštěvník u vstupu uslyší slovo záchrany, které když vyřkne, tak ho organizáto­ři hned dostanou ven a zážitek skončí. Dům láká právě na příběh Hermannovy rodiny. Tu tvoří najatí herci, kteří straší návštěvník­y. Dům hrůzy nabízí dva okruhy – na ten strašideln­ější mohou jen osoby starší osmnácti let. Na ten základní je vstup od patnácti, ale mladší mohou také vstoupit, a to za doprovodu rodičů.

VYCHÁZKY PRAHY NEZNÁMÉ Pro milovníky (netradiční) historie

Poznat Prahu z úplně nového pohledu můžete díky Praze neznámé a jejím průvodcům, kteří si na léto připravili nové vycházky. Jednou z nich je nazvaná Okolím Nové scény. Na té se návštěvníc­i dozvědí, jak vznikla budova Nové scény Národního divadla či její interiér ze zeleného mramoru nebo třeba to, které známé osobnosti navštěvova­ly kavárnu Slavia. „Součástí je také procházka po nábřeží, kde si ukážeme nádherné historizuj­ící a secesní domy včetně budovy Spolku Hlahol,“popsala průvodkyně Kateřina Racková vycházku, která se koná ve dnech 29. 6. a 5. 7. Prahou bombardova­nou provede zase ve dnech 29. 6. a 1. 7. Kateřina Hankeová. „Povíme si o pozadí a okolnostec­h nejtragičt­ějšího a nejdiskuto­vanějšího spojenecké­ho náletu na Prahu druhé světové války ze dne 14. února 1945, o neznámých hrdinech spojených s touto událostí nebo například o osudech bombardova­ných budov a památek,“láká Hankeová. A do třetice je možné vyrazit na vycházku Spisovatel­é Olšanských hřbitovů, která se koná 15. 7. „Návštěvníc­i se dozvědí, kde je pohřben Josef Jungmann nebo významní spisovatel­é 19. století, jako Karel Jaromír Erben či Karel Havlíček Borovský. Zastavíme se u hrobů významných českých spisovatel­ek, jako byla třeba Karolína Světlá nebo Eliška Krásnohors­ká,“přibližuje průvodkyně Lucie Babíčková.

 ??  ?? KNIHY A ELIXÍRY RECEPTY NA ZÁZRAČNÉ LEKTVARY STŘEŽÍ MUZEUM ALCHYMIE V HAŠTALSKÉ ULICI.
KNIHY A ELIXÍRY RECEPTY NA ZÁZRAČNÉ LEKTVARY STŘEŽÍ MUZEUM ALCHYMIE V HAŠTALSKÉ ULICI.
 ??  ?? MĚSTSKÉ OPALOVÁNÍ PÍSEČNÁ PLÁŽ SE V MINULOSTI OBJEVILA NA SMÍCHOVĚ. LETOS PŘEKVAPÍ U VÍTĚZNÉHO NÁMĚSTÍ.
MĚSTSKÉ OPALOVÁNÍ PÍSEČNÁ PLÁŽ SE V MINULOSTI OBJEVILA NA SMÍCHOVĚ. LETOS PŘEKVAPÍ U VÍTĚZNÉHO NÁMĚSTÍ.
 ?? FOTO: PRAGUE FEAR HOUSE ?? PRO SILNÉ POVAHY I STRACH NĚKDO MŮŽE POVAŽOVAT ZA ZÁBAVU. PRAGUE FEAR HOUSE NABÍZÍ DVA OKRUHY – NA TEN STRAŠIDELN­ĚJŠÍ MOHOU JEN OSOBY STARŠÍ OSMNÁCTI LET. NA TEN ZÁKLADNÍ POUŠTÍ V DOPROVODU RODIČŮ I DĚTI.
FOTO: PRAGUE FEAR HOUSE PRO SILNÉ POVAHY I STRACH NĚKDO MŮŽE POVAŽOVAT ZA ZÁBAVU. PRAGUE FEAR HOUSE NABÍZÍ DVA OKRUHY – NA TEN STRAŠIDELN­ĚJŠÍ MOHOU JEN OSOBY STARŠÍ OSMNÁCTI LET. NA TEN ZÁKLADNÍ POUŠTÍ V DOPROVODU RODIČŮ I DĚTI.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia