MF DNES

Svět přestává mít rád Ameriku

Image Ameriky rychle klesá, ale zdaleka to není jen novým prezidente­m

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Průzkum agentury Pew Research napříč světem je pro Donalda Trumpa i USA zničující.

Řada médií neodolá pokušení prohlásit Trumpa za viníka všeho, ale důvodů je víc –a v něčem je i oběť.

Nejdřív čísla: Trumpovi důvěřuje jen 22 procent obyvatel světa, pokud bychom za něj považovali 40 tisíc lidí z 37 zemí všech kontinentů, kteří v průzkumu odpovídali. Baracku Obamovi důvěřovalo 64 procent. Největší propad byl u evropských spojenců a u sousedů, tedy Mexika a Kanady. Trump má vyšší hodnocení než Obama jen ve dvou zemích, Izraeli a Rusku.

Klesá také počet těch, kdo vidí kladně USA. Na sklonku Obamovy éry to bylo 64 procent dotázaných, nyní je jich 49 procent. A znovu je největší pokles u evropských spojenců. Mezi nimi jsou USA skoro stejně neoblíbené jako na Blízkém východě, což se dá ovšem stejně dobře vysvětlova­t špatnou kondicí USA jako antitrumpo­vskou předpojato­stí západní Evropy.

Nový americký prezident leží světu a Evropanům zvlášť hodně v žaludku: je na tom zhruba stejně jako byl George Bush ml. na konci pobytu v Bílém domě. Tedy bída. Jeho hlavní politické projekty – pozastaven­í vstupu lidí z Blízkého východu, vypovězení smluv o obchodě a klimatu – se lidem nelíbí, ale je zvláštní, že nejvíc je rozpálila věc, která se jich vůbec netýká, ohlašovaná zeď na mexické hranici.

To, že Trump leží u dna, není velké překvapení, horší je, že dlouhodobě klesá i důvěra v USA a jejich oblíbenost na všech kontinente­ch. Je víc lidí, jimž se nelíbí americká demokracie a šíření amerických myšlenek a zvyků, než lidí, kterým se to zamlouvá.

Paradoxem doby je, že jediné dvě země, kde se pozitivní pohled na Ameriku vylepšil, jsou Rusko a Vietnam. S první USA vedly studenou válku a nyní mají chladné vztahy, s druhou řadu let válčily.

Důvody pro takový propad Trumpa i USA jsou čtyři.

Trump samozřejmě má svůj díl viny, protože jeho politika je často nesoustřed­ěná, hádavá a působí jako bloudění bez kompasu.

Ale roli hraje i to, že dostal určitou nálepku. Je patrná na detailu: Obamovi důvěřovalo 64 procent světa, že bude dobře řídit americké kroky ve světě, přestože existuje shoda, že jeho zahraničně­politická rozhodnutí byla vesměs špatná nebo žádná.

Přispěl tak k poklesu prestiže USA ve světě, který zahájil už Bush. Trend pokračuje. To je třetí důvod.

A čtvrtý je, že svět vnímá Trumpa a jeho Ameriku skrz americká média, jež jsou k němu často otevřeně nepřátelsk­á. Svět tak přes vyšinutá média vidí Trumpa i USA vyšinutějš­í, než ve skutečnost­i jsou, něco na způsob jihoameric­ké země ve filmové komedii nebo thrilleru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia