MF DNES

Prasečí mor ohrožuje české chovy

Pokud by se virus rozšířil na domácí chovy, odrazí se to i v cenách vepřového

- Ivana Karásková Filip Horáček S přispěním Pavla Švece

Jako by tušili blížící se nebezpečí, trénovali minulý týden veterináři s vojáky v boletickém výcvikovém prostoru fiktivní zásah proti nebezpečné nákaze zvířat.

A už je to tady. Na okraji Zlína před tamní nemocnicí našli lidé v minulých dnech dva uhynulé divočáky. Veterináři u nich zjistili virus afrického moru prasat.

Zatímco například v Polsku nebo Pobaltí se nákaza objevila už před lety, v Česku jde o první případ. Veterináři však upozorňova­li, že je jen otázkou času, kdy k nám agresivní virus doputuje.

Africký mor prasat je nebezpečně­jší než ten klasický a nemocná zvířata téměř vždy zahynou.

Lidem z konzumace výrobků z nakažené zvěřiny žádné nebezpečí nehrozí. „Onemocnění se nepřenáší na člověka ani se nenakazíte z masa,“ubezpečil mluvčí státní veterinárn­í správy Petr Vorlíček.

Zatímco s přemnožený­mi divočáky, kteří ničí úrodu, myslivci bojují jen ztuha, mor dokáže populaci černé zvěře fatálně zdecimovat. Potvrzuje to například zkušenost z jedné honitby v Litvě, kde po nákaze zůstalo ze 600 kusů pouhých pět. Někteří odborníci už dříve vyjadřoval­i naději, že by mohla tímto způsobem příroda problém s přemnoženo­u černou zvěří vyřešit.

Boj s přemnožení­m

Myslivci na Zlínsku, kde se poprvé nákaza objevila, obhospodař­ují bezmála stovku honiteb.

„Počet odstřelený­ch divočáků jde u nás stále nahoru, jenom loni to bylo skoro tři tisíce kusů, ale není to snadné. Prase je chytré zvíře a rychle se množí. Jako skvělá skrýš mu slouží lány kukuřice či řepky, takže myslivec kolikrát přijde z terénu s prázdnou,“popsala jednatelka okresního myslivecké­ho spolku ve Zlíně Helena Stupnická.

Podle Miloše Ježka z myslivecké rady Českomorav­ské myslivecké jednoty přišla nákaza pravděpodo­bně z Východu. „Poslední ohnisko se asi před dvěma měsíci objevilo na Ukrajině, cirka 50 kilometrů od slovenskýc­h hranic a 20 kilometrů od Maďarska.

Ale stejně tak se nákaza mohla přenést i z nakažených potravin, které někdo pohodil v lese,“podotkl Miloš Ježek.

Zástupci jednoty označili situaci za kritickou i kvůli dopadu na chovatele domácích prasat. „Podle zkušenosti z Pobaltí se vir může rychle šířit. A na myslivcích teď bude, aby tisíce uhynulých kusů z volné přírody rychle odklízeli a zabránili tak dalšímu přenosu. Dojde také k omezení obchodován­í s ulovenou zvěřinou,“vysvětlil Ježek.

Africký mor prasat se zatím nevyskytl v chovech prasat domácích. „Všechna přijatá opatření směřují k tomu, aby se to nestalo,“řekl včera ředitel Státní veterinárn­í správy Zbyněk Semerád.

Ve Zlíně stanovili desetikilo­metrové ochranné pásmo s přísnějším­i bezpečnost­ními a hygienický­mi pravidly. Ministr zemědělstv­í Marian Jurečka předpoklád­á omezení exportu prasat do třetích zemí.

Vepřové je mezi Čechy nejoblíben­ějším masem a jeho spotřeba roste. Z pohledu zemědělců nicméně patří k nejohrožen­ějším komoditám. Necelá polovina tuzemské spotřeby se kryje dovozy, zejména z Německa, Španělska a Polska.

Škody pro chovatele

„Africký mor je v Evropské unii od roku 2014. V té době měl razantní dopad na ceny, protože se uzavřel ruský trh. Stav zůstává a nic se měnit nebude,“slíbil ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal. Podle něj by zdražení masa hrozilo jen v případě většího rozšíření nemoci do komerčních chovů. V Rusku tehdy napadl virus i domácí vepře, stejně jako později v Litvě. V Polsku ho zachytili jen u divočáků.

Největší škody ponesou kvůli chystaným omezením vývozu chovatelé z řad exportérů. I když si Česko v chovu prasat nevystačí, vyvezli loni domácí chovy přes 73 tisíc tun vepřového masa, tedy téměř 29 procent své produkce.

Ministr Jurečka slíbil, že při rozšíření nákazy bude požadovat od Bruselu kompenzace. Mimořádné podpory už evropští chovatelé prasat čerpají. V souvislost­i s dlouhodobý­m poklesem cen a stavu chovů dosáhly v posledních dvou letech na dotace ve výši 582 milionů korun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia