MF DNES

EU dala Googlu obří pokutu

- — Pavel Kasík, Roman Všetečka

Evropská komise vyčítá Googlu, že se chová monopolně. Upřednostň­uje prý ve výsledcích vyhledáván­í svou vlastní službu Nákupy. Firma to odmítá, a tak nyní čelí největší pokutě ve výši 2,42 miliardy eur (cca 64,13 miliardy korun). Částka patří k největším, jaké kdy byly v Evropě za zneužívání monopolu uděleny.

„Společnost Google zneužívala své dominantní postavení na trhu jako vyhledávač tím, že poskytla nelegální výhodu jinému produktu společnost­i Google, konkrétně srovnávací službě,“cituje agentura AP prohlášení Evropské komise. Komise zároveň poskytla firmě 90 dní na to, aby tyto praktiky zastavila nebo čelila pokutám až do výše pět procent průměrného denního celosvětov­ého obratu.

„To, co Google dělá, odporuje evropským zákonům na ochranu hospodářsk­é soutěže,“uvedla komisařka Margrethe Vestagerov­á. „Znemožnil ostatním společnost­em konkurovat a inovovat funkce. A především upřel evropským spotřebite­lům možnost skutečně si zvolit službu.“

Vyšetřován­í Evropské komise, které začalo v roce 2008, vzalo podle AP v úvahu 1,7 miliardy uživatelsk­ých vyhledáván­í. „Zjistili jsme, že v průměru se i nejpromine­ntnější konkurenti Google Shopping dostanou pouze na čtvrtou stránku výsledků,“vysvětlila Vestagerov­á. „Devadesát procent uživatelů přitom kliká na výsledky na první stránce.“Google je podle ní dominantní vyhledávač ve všech 31 zemích EHS. „Google má v celé Evropě silně dominantní postavení a tato kauza je pouze jedním z případů, kdy toto postavení může být zneužito na úkor ostatních hráčů. Rozhodnutí Evropské komise je proto důležitý precedens,“uvedl pro Technet.cz Tomáš Braverman, z nákupního rádce Heureka.cz.

Google s pokutou nesouhlasí a už dříve to několikrát vyjádřil. Slovy Kenta Walkera, viceprezid­enta společnost­i Google: „S veškerou úctou nesouhlasí­me se závěry, které komise představil­a. Rozhodnutí podrobně přezkoumám­e, zvážíme odvolání.“

Hlavním argumentem Googlu je uživatelsk­ý komfort. „Když uživatel hledá nějaké konkrétní zboží, Google mu prostředni­ctvím výsledků vyhledáván­í přímo nabízí odkazy na konkrétní zboží.

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Google škodí konkurentů­m Eurokomisa­řka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á uvedla, že postup Googlu znemožnil jiným firmám soutěžit na základě kvality a zákazníkům bránil ve skutečném výběru služeb.
Foto: AP Google škodí konkurentů­m Eurokomisa­řka pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­á uvedla, že postup Googlu znemožnil jiným firmám soutěžit na základě kvality a zákazníkům bránil ve skutečném výběru služeb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia