MF DNES

Stolek se zašifrovan­ým jménem.

Modernisti­ckým dílem Eileen Grayové se inspirují nábytkové řetězce i slavní designéři. Stolek, navržený původně pro letní byt návrhářky, musel počkat čtyřicet let, než byla jeho nadčasová elegance znovuobjev­ena a konečně uvedena do sériové výroby.

- text Karolína Hornová Profimedia.cz, archiv

Původně ho Eileen Grayová navrhla pro svou sestru. Musel však počkat 40 let, než byla znovuobjev­ena jeho nadčasová elegance a začal se vyrábět sériově.

Eileen Grayová se narodila v Irsku jako Katherine Eileen Moray Smithová. Její matka byla potomkem skotských šlechticů s titulem lady Grayová. Po rozvodu nechala všem svým pěti dětem změnit příjmení podle sebe a odstěhoval­a se s nimi do Londýna. Její nejmladší dcera Eileen zde začala navštěvova­t uměleckou školu. Zpočátku ji to táhlo k malbě a speciálním technikám. V jednom obchodě s nábytkem v londýnském Soho obdivovala techniky lakování dřeva a docházela sem i do učení. Později tyto dovednosti uplatnila při zdobných návrzích nábytku a doplňků ve stylu secese a art deco, inspirovan­ých japonským uměním. Svými dřevěnými paravány se poprvé prosadila mezi tehdejší designérsk­ou elitou.

MODERNISMU­S S ŽENSKOU TVÁŘÍ

Na počátku století se nadobro stěhuje do Paříže a nasává tam všechny tamní umělecké vlivy. Šlo o samostatno­u ženu, která si šla svou cestou. Její umění pohybovat se ve společnost­i jí vyneslo mnoho dlouholetý­ch přátelství a kontaktů s umělci, kteří ji velmi inspiroval­i. Jedním z nich byl Le Corbusier, průkopník modernismu. Tento styl Eileen Grayové učaroval. Právě on a tehdejší partner Grayové, rumunský architekt Jean Badovici, ji přiměli k tomu, aby se zkusila věnovat i architektu­ře.

V polovině dvacátých let navrhuje pro sebe a Badoviciho letní vilu v jihofranco­uzském městečku Roquebrune-Cap-Martin. Je postavena v duchu modernismu, na který však Grayová pohlíží jinak: dům by neměl být pouhým strojem, jak hlásal Le Corbusier, ale měl by ladit i s povahou a životním stylem obyvatele. Grayová tak dodává modernismu jakousi útulnost. Kompletně navrhuje interiér malého domu a dbá přitom nejen na vzhled, ale i na dokonalou funkčnost a praktičnos­t jednotlivý­ch kousků. Kromě skříně, kterou lze několika pohyby přeměnit na psací stůl, vzniká i měkoučké polstrovan­é křeslo Bibendum, které Grayová pojmenováv­á podle původního označení maskota značky Michelin. Je mu totiž nápadně podobné.

SNÍDAŇOVÝ STOLEK PRO SESTRU

Dalším nezapomenu­telným kouskem je stolek, silně inspirovan­ý modernisme­m a bauhausem. Je vyroben z dokonale lesklých pochromova­ných trubek. Tvar stabilního stojanu stolku kopíruje jeho kulatou desku z odolného skla, lemovanou kruhovou trubkou. Má snadno nastavitel­nou výšku desky, a lze ho tak použít jako odkládací, jídelní či třeba květinový stolek. Eileen Grayová ho navrhla jako překvapení pro svou sestru, která pár často navštěvova­la. Milovala snídaně do postele, pro něž je stolek jako stvořený: přerušený kruh základny stolku ho umožňuje snadno přisunout těsně k posteli či pohovce.

Stolek dostal zvláštní a na první pohled neosobní jméno. Je identické se jménem vily a ve skutečnost­i je šifrou, která ukrývá iniciály designérsk­ého páru, přepsané podle číselného pořadí písmen v abecedě. Stolek obdivoval i Le Corbusier, jako ostatně celou přímořskou vilu.

Eileen Grayová byla poměrně skromná a své výtvory neprezento­vala pod svým jménem. Účastnila se jen výstavy designu v Paříži na konci 30. let. Po druhé světové válce jako by se po ní slehla zem. Přestala navrhovat a žila poklidným životem ve své druhé vile v Mentonu. Na sklonku 60. let je její práce konečně doceněna: vyšel nenápadný článek o křesle Bibendum a stolku E1027. Přijme nabídku na jejich znovuuvede­ní do výroby a uskuteční je společně s britským designérem Zeevem Aramem. Obojí si můžeme dodnes koupit v obchodech s luxusním designem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia