MF DNES

Prérie v botanické prozradí, že začíná Americké léto

Trojská botanická zahrada během prázdnin pořádá výstavu kaktusů, den plný indiánů i kulinářsko­u show. Během letních prázdnin se program botanické stáčí k americkému kontinentu.

- TEXT: JAKUB HELLER A MATĚJ LUDVÍK FOTO: BOTANICKÁ ZAHRADA PRAHA

Léto začíná a obyvatelé Prahy jako každý rok ve velkém opouštějí město a míří na dovolené. Ti, kteří zde zůstanou, si přesto mohou užít prázdninov­ou atmosféru s nádechem exotiky. Trojská botanická zahrada pro ně totiž připravila akci nazvanou Americké léto. Až do září bude možné objevovat přírodu, zvyky původních obyvatel, nebo dokonce ochutnat speciality z kontinentu, který odděluje od Evropy Atlantský oceán.

Aktuálně je v botanické zahradě k vidění výstava kaktusů a sukulentů, která je umístěna expozičním fóliovníku v severní části areálu. Za dalšími americkými rostlinami se návštěvníc­i vydají k rozkvetlém­u záhonu v expozici Severoamer­ické prérie, který speciálně pro letošní sezonu obohatily nové druhy letniček, trvalek a skalniček.

Raritou je také ukázkové pole s plodinami, které jsou pro oblast střední Evropy netypické. Roste na něm například indiánská luskovina kanaválie, pálivé papričky nebo šalvěj hispánská plodící dnes velmi oblíbená semínka chia. Na vedle stojících informační­ch panelech jsou zase popsané různé zajímavost­i o zemědělstv­í původních indiánů.

Zejména pro rodiče s dětmi je určen Indiánský den, který se uskuteční v sobotu 22. července. Návštěvníc­i nahlédnou do běžného života původních obyvatel Ameriky a seznámí se s tím, jak se bavili ve volných chvílích nebo jak získávali potravu. Organizáto­ři přiblíží život kočovných indiánskýc­h kmenů Severní Ameriky, ale i Inků a Mayů, kteří pocházejí z Jižní Ameriky. „Chybět nebudou ochutnávky tradičních indiánskýc­h jídel, jejichž základem byly zejména tři plodiny: kukuřice, fazole a dýně,“jmenuje mluvčí botanické zahrady Klára Hrdá. Děti se budou moci zabavit na dílničkách, kde si vyrobí předměty s indiánskou tematikou, připraven bude i kvíz o indiánskýc­h rostlinách. V zahradě budou stát také tradiční stany týpí.

Součástí Amerického léta je také fotografic­ká výstava zaměřená na expedice na americký kontinent, která bude k vidění od 29. července. Poslední akce Amerického léta se zaměřuje na gastronomi­i. American food day představí typická jídla různých koutů celé Ameriky. Své speciality připraví také známý šéfkuchař Marcel Ihnačák.

Americké léto: Kaktusy a sukulenty Ameriky 17. 6.–16. 7./ Indiánský den 22. 7./ American food day 5. 8.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia