MF DNES

LÉTO Z PERA ANGLICKÉHO GÉNIA

Letní shakespear­ovské slavnosti trvají do 7. září, většina představen­í začíná ve 20.30, vstupné od 290 do 990 korun.

-

JAKÉ ZAHRAJÍ KUSY?

Letošní ročník Letních shakespear­ovských slavností včera zahájil Hamlet v hlavní roli s Jaroslavem Pleslem. „Hamlet je de facto první anglická detektivka, protože je třeba vypátrat vraha krále Hamleta a podat o tom důkazy. Ačkoli od začátku je divákovi a Hamletovi řečeno, kdo je vrahem jeho otce. I v tom je ta detektivka vlastně velmi moderní,“říká specialist­a na dílo Williama Shakespear­a Martin Hilský. Diváci si mohou v programu vybrat z řady dalších inscenací. Ať už jde o loňskou komedii Večer tříkrálový aneb cokoliv chcete, do které režisérka Jana Kališová obsadila Marii Doležalovo­u, Václava Koptu, Milana Šteindlera či Nelu Boudovou, nebo o obnovenou premiéru ostravské inscenace Komedie omylů. Herci se předvedou i v dalších oblíbených titulech, jako je Romeo a Julie, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánsk­é a samozřejmě legendární Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela, v nichž excelují Simona Stašová s Evou Režnarovou a Bolkem Polívkou.

NA JAKÝCH PRKNECH?

Vzhledem k dlouhodobě plánované rekonstruk­ci Nejvyššího purkrabstv­í, tradičního dějiště Letních shakespear­ovských slavností, našel divadelní festival v letošním roce své dočasné působiště v nádherném prostoru Královské zahrady Pražského hradu před Míčovnou. Druhá pražská scéna se naopak nemění, i letos divácky oblíbené inscenace přivítá Letní scéna Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenšte­jnském paláci na Malostrans­kém náměstí. KDE SEHNAT LÍSTKY?

Prodej vstupenek a kompletní informace o představen­ích, jejich termínech a cenách vstupenek jsou dostupné na stránkách www.shakespear­e.cz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia