MF DNES

Chladnička potřebuje vlídné zacházení

Pro někoho je chladnička jen kus nábytku, do něhož se schovávají potraviny – takový přístup je ale chybný. Při správné péči totiž udržíte obsah déle čerstvý, ušetříte tak za potraviny, ale také za elektřinu.

-

SPRÁVNÉ UMÍSTĚNÍ

Chladnička nepatří ani na chladné, ani na teplé místo. Neměla by stát u okna ani u topení – s každým stupněm nad 20 °C se zvýší spotřeba o 4–6 %. Ze zadní strany potřebuje prostor, aby mohla odpařovat kondenzova­nou tekutinu a odvádět z vnitřku teplo.

ANI PLNÁ, ANI PRÁZDNÁ

Výkon chladničky bude ideální, když ji nebudete přeplňovat ani nechávat poloprázdn­ou.

NEVĚTRAT!

Pro uchování správné teploty je třeba nenechávat příliš dlouho otevřené dveře. Některé typy lednic sice umějí rychle snížit teplotu na tu původně nastavenou, ale zvýší se tím spotřeba elektřiny.

NEOTÁLET!

Čím dříve vložíte do mrazáku právě nakoupené zmrazené potraviny, tím méně elektřiny spotřebuje mraznička na jejich ochlazení. Při nákupu proto berte mražené zboží až jako poslední, využijte termotašku na jeho přenos a ihned ho přemístěte do mrazničky.

IDEÁLNÍ TEPLOTA

Jako nejvhodněj­ší teplota uvnitř chladničky se doporučuje 5 °C, v mrazničce pak –18 °C.

ZBYTEČNÁ NÁMAHA

Neukládejt­e do chladničky teplé pokrmy, zbytečně tím zvyšujete spotřebu energie.

ČISTOTA PŮL ZDRAVÍ

Chladnička bude dobře fungovat, když čas od času otřete od prachu kompresor a kondenzáto­r, které se nacházejí na zadní straně. U vnitřního prostoru to není třeba přehánět s dezinfekcí – postačí jej vymývat octovou vodou nebo roztokem vody s jedlou sodou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia