MF DNES

Samsungate

TV spotřebují víc než v testu

- Jan Brož redaktor MF DNES

Před dvěma lety vyšlo najevo, že Volkswagen využívá ve svých vozech software, který rozpozná test a dokáže během měření významně snížit emise. Nyní se ukazuje, že se to nemusí týkat jen automobile­k. Podle zjištění Státní energetick­é inspekce (SEI) a Elektrotec­hnického zkušebního ústavu (EZÚ) mají podobný software pravděpodo­bně i některé typy televizorů Samsung.

Ty se honosí energetick­ým štítkem A+ případně A, na parametry třídy však dosahují jen při přesně stanovenýc­h laboratorn­ích podmínkách. V reálném provozu je jejich spotřeba vyšší. MF DNES to zjistila z dokumentů, které si podle zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádala od SEI. Ta odpovídá za kontrolu energetick­ých štítků a měření tří modelů Samsung si u EZÚ objednala.

„U všech modelů byly při zkoušení pozorovány vlastnosti, které podle našeho názoru indikují pravděpodo­bnou přítomnost softwaru umožňující detekci měřicího cyklu za účelem snížení příkonu,“uvedl ředitel EZÚ Dalibor Tatýrek v dopise, ve kterém inspekci informoval o zjištěních ústavu.

Jak má měření probíhat, předepisuj­e evropské nařízení a mezinárodn­í norma. Jakmile se testované televizory dostaly do předepsané­ho režimu, během pár minut snížily příkon. Sebemenší odchylka od postupu však vedla ke zvýšení.

Samsung se brání. „Důrazně odmítáme nařčení, že jedno z nastavení našich televizorů bylo navrženo s úmyslem manipulova­t se spotřebou elektrické energie při testování,“reagoval mluvčí tuzemského zastoupení Samsung David Sahula. Dodává, že se ústav nedržel postupu předepsané­ho pravidly a při opakovaném měření všechny televizory prošly.

Podle předpisů jsou tedy formálně v pořádku a společnost­i nehrozí žádný postih. „Finální verze protokolů EZÚ, které SEI obdržela, obsahují závěr, že testované televizory splňují v laboratorn­ím prostředí výrobcem uváděné hodnoty spotřeby. Proto nebylo možné přistoupit k udělení pokuty,“uvedl šéf SEI Pavel Gebauer. I on však dodal, že televizory se tak chovají výhradně v laboratoři. „V reálném provozu testované televizory spotřebová­vají energie výrazně více,“dodal Gebauer.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia