MF DNES

Radil Ficovi, sází na něj Zaorálek

- Vojtěch Srnka

Nástup Lubomíra Zaorálka do funkce volebního lídra ČSSD způsobil zemětřesen­í v týmu, který má na starosti volební kampaň ČSSD. Zatímco její dosavadní tvůrci v čele s volebním manažerem Janem Birkem odcházejí, objevuje se na scéně slovenský expert na volební kampaně Robert Žanony.

Ten do loňského podzimu platil za jednoho z hlavních politickýc­h stratégů slovenské vládní strany Směr vedené premiérem Robertem Ficem. Sociální demokraté v čele se Zaorálkem by jej měli dnes představit jako svého nového volebního stratéga.

MF DNES to včera potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje blízké jak Zaorálkovi, tak Žanonymu. Oni sami to však do doby, než informaci oznámí oficiálně sociální demokracie, nepotvrdil­i. „Měl by mít na starosti všechny ty hlavní věci v kampani. Vymýšlet strategii, provádět analýzy a nastavovat důležitá témata,“říká o Žanonyho budoucí roli jeden ze zdrojů.

Jak bude širší vedení strany na nového stratéga reagovat, není jasné. Lidé jako Bohuslav Sobotka nebo Jan Birke jsou totiž na pracovní cestě v Japonsku. Jiní se k ještě nepotvrzen­é informaci nechtěli vyjadřovat.

Politolog Lukáš Jelínek, který je blízký ČSSD, sázku na Žanonyho chválí. „Myslím, že je to dobrá volba. ČSSD teď zkušený analytik, který není z Česka, ale zároveň to tu zná, může pomoct,“říká Jelínek.

Pro Směr pracoval Robert Žanony už od roku 2002. Ve straně platil za zastánce liberálněj­šího stylu politiky. Před parlamentn­ími volbami v roce 2016 se však Směr v čele s Ficem vydal nacionální cestou a on své angažmá na podzim ukončil. „Je to autentický sociální demokrat západního stylu,“říká o Žanonym jeden z jeho známých z ČSSD.

Své přesvědčen­í, že by sociálním demokratům Žanony měl pomoci, oni sami zdůvodňují jeho úspěchem ve volbách v Bratislavě. V roce 2010 radil s kampaní slovenském­u levicovému politikovi Milanu Ftáčníkovi.

Tehdejší volby byly první, kdy se levici podařilo zvítězit v jindy pravicovém hlavním městě Slovenska. Ftáčník se pak stal primátorem a Žanony mu radil jak v kampani, tak poté na magistrátu.—

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia