MF DNES

Ježíš se s dvěma apoštoly skrýval století v oltáři

- — Veronika Petrušková

Vzácné, možná víc než 400 let staré sochy našli farníci v oltáři při úklidu kostela Nanebevzet­í Panny Marie v Jindřichov­ě Hradci.

Apoštolové Jakub a Jan i Ježíš Kristus jsou vyřezáni ze dřeva a na povrchu polychromo­váni.

Díla nejspíš vznikla na přelomu 15. a 16. století. „Pravděpodo­bnost datace nám potvrdilo několik odborníků,“uvedl farář Ivo Prokop. Jasno bude po dendrochro­nologické analýze, kdy se zaměří na letokruhy dřeva a po laboratorn­ím rozboru barevných pigmentů.

„Nález je významný především kombinací námětu Olivetské hory a použitým materiálem. Nic takového se nám dosud nedochoval­o. Jedno vyobrazení Krista a apoštolů v zahradě Getsemansk­é máme v Olomouci. Tam jsou ale sochy z kamene,“upřesnil Roman Lavička z Národního památkovéh­o ústavu v Českých Budějovicí­ch. Dodal, že na sochách radí členové národního bezpečnost­ního týmu CSIRT.

Za normálních okolností přitom majitele počítače čeká těžké dilema. Pokud nezaplatí, budou mít značný problém se se svými fotografie­mi, účetnictví­m či dokumenty znovu shledat. Pokročilé šifrování je totiž takřka nemožné prolomit.

Mohou tak jen čekat a doufat. V minulosti se opakovaně stalo, že univerzáln­í „klíče“od šifer se po nějaké době objevily na internetu. Antivirové společnost­i pak díky tomu mohly vytvořit nástroje, které soubory odemknou zadarmo. Může to trvat týdny, měsíce či se to nemusí stát vůbec.

Tvůrci vyděračské­ho softwaru se často snaží dostat majitele dat do časové tísně. Třeba tak, že cenu za rozšifrová­ní souborů po pár hodinách skokově zvyšují.

V případě Petya ovšem o placení nemá cenu ani přemýšlet. Jediný způsob, jak požádat hackery o odblokován­í počítače, je přes jedinou e-mailovou schránku zřízenou u německé firmy Posteo. Tu mezitím společnost zablokoval­a. jsou vidět opravy z mladší doby, ale původ je středověký.

Díky papírku v záhybu roucha jedné ze soch se zjistilo, že byly do oltáře uloženy v roce 1907. A 110 let ve skrýši se podepsalo na jejich stavu: mají ulámané prsty i záhyby šatů, jsou napadené dřevokazný­m hmyzem, barva se odlupuje. „Chceme požádat ministerst­vo kultury o zapsání soch na seznam kulturních památek, abychom je mohli zrestaurov­at a potvrdit jejich původ,“vysvětlil Prokop.

O původu soch se zatím mnoho neví. Pátrání znesnadňuj­e i velký požár města v roce 1801, kdy jindřichoh­radecký kostel přišel o veškerou sochařskou a malířskou výzdobu. „Sochy se šťastnou náhodou mohly dochovat z původního vybavení, mohly sem být po požáru přineseny z jiného místa nebo byly vytvořeny až po něm v průběhu 19. století,“shrnul možnosti farář Prokop.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia