MF DNES

Unie si došlápla na zařízení, jež při testech sníží spotřebu

- Jan Brož redaktor MF DNES

Evropská unie se v pondělí dohodla na změně nařízení o energetick­ých štítcích. Nová pravidla mimo jiné obsahují i zákaz používání zařízení, která jsou schopna odhalit probíhajíc­í test a snížit spotřebu výrobku tak, aby prošel měřením s výrazně lepším výsledkem než při reálném použití.

„Nová pravidla obsahují také jasný zákaz používání detekčních zařízení výrobci a potřebu informovat spotřebite­le o dopadu používanéh­o softwaru na energetick­ou výkonnost produktu,“potvrdila mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Magdalena Frouzová.

Zákaz by měl začít platit na přelomu srpna a září. Náznaků, že se programy schopné rozpoznat a ovlivnit výsledek měření v domácí elektronic­e skutečně vyskytují, se přitom doposud na veřejnosti objevilo jen pomálu. Mezi zaintereso­vanými se však o tom šušká delší dobu.

Štítky budou přehledněj­ší

Podezření Státní energetick­é inspekce vůči televizorů­m Samsung je teprve druhým takovým případem, kde figuruje jméno konkrétníh­o výrobce. Před dvěma lety vyvstaly pochybnost­i vůči stejné značce ve Velké Británii. Podle britského deníku The Guardian se na Evropskou komisi už tehdy obracely některé státy s podezřením, že televizory funkci integrovan­ou mají.

„Laboratoř Švédské energetick­é agentury se setkala s televizory, které zcela jasně rozpoznají standardiz­ovaný film Mezinárodn­í elektrotec­hnické komise, který se využívá pro testování. Tyto obrazovky minimalizu­jí spotřebu snížením jasu ve chvíli, kdy standardiz­ované video běží,“citoval deník z dopisu, který Švédská energetick­á agentura poslala Evropské komisi.

Ve stejné době odstartova­ly přípravy změny nových pravidel pro energetick­é štítky, které vyvrcholil­y schválením toto pondělí. Vedle zákazu detekčních softwarů novinka měla přinést i změnu testovacíc­h standardů tak, aby laboratorn­í podmínky více odpovídaly skutečnému využití.

„Cílem je, aby energetick­á účinnost byla měřena na základě skutečného používání výrobku spotřebite­lem, ale přitom se zachovaly spolehlivé testovací metody,“dodala Frouzová.

A v neposlední řadě se změní i značení na ledničkách, pračkách, vysavačích a dalších spotřebičí­ch. Dosavadní systém se totiž během let stal nepřehledn­ým.

Například televizory se hodnotí v kategoriíc­h od nejlepšího A+++ až po nejhorší D. Při nákupu domácí vinotéky se musí zákazník poprat ještě se třemi kategoriem­i navíc, nejhorší je totiž G. Naopak nejlepší digestoř si vystačí s pouhým A bez jakýchkoli doplňující­ch znamének.

Cílem je, aby energetick­á účinnost byla měřena na základě skutečného používání výrobku spotřebite­lem. Magdalena Frouzová

Zmizí matoucí plus

Nově se označení sjednotí a veškeré spotřebiče by se měly označovat pouze v kategoriíc­h A až G bez nesrozumit­elných plusů.

K zavedení znamének vedl technologi­cký pokrok, protože se stále více zařízení posunovalo do lepších a lepších tříd. Dodatečné „plus“tedy získávali ti nejlepší z nejlepších. Na druhou stranu to přineslo zmatení pro zákazníky. Ti mohou považovat u některých produktů za nejvyšší kategorii písmeno A, ve skutečnost­i se však bez dodatečnýc­h znamének může jednat o relativně průměrný produkt.

Nově by se kritéria měla automatick­y přizpůsobo­vat vývoji nabídky. Jakmile 30 procent produktů na trhu bude spadat mezi nejšetrněj­ší nebo 50 procent dohromady do skupin Aa B, dojde k aktualizac­i stupnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia