MF DNES

Důchodová správa náhle změnila šéfa

- — Jitka Vlková

Vyjednáván­í o obchodní smlouvě mezi USA a Evropou (takzvané TTIP) bylo přerušeno s příchodem Trumpa do Bílého domu. „Obdobná vyjednáván­í jako o TTIP se více než obchodu týkají regulací a služeb. Naše vztahy jsou velice dobré,“řekl loni v listopadu MF DNES

Po pouhém roce a čtyřech měsících odchází ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečen­í (ČSSZ) Jiří Biskup a jeho místo dočasně převezme Petr Hejduk, dosavadní náměstek ministryně práce pro řízení úřadu. Biskup se stane novým státním tajemníkem na ministerst­vu práce.

Na výměnu jako první upozornil ekonomicky-denik.cz, ministerst­vo ji potvrdilo. „Výběrové řízení (na šéfa ČSSZ) se připravuje a bude vyhlášeno v průběhu července 2017,“uvedl mluvčí Petr Sulek.

Biskup je už potřetí v krátké době součástí ministersk­é personální rošády. Dlouholetý zaměstnane­c ministerst­va a odborník na sociální zabezpečen­í se stal v roce 2012 vrchním ředitelem pro sociálně pojistné systémy. Nicméně v červenci 2015 vznikla nová náměstkovs­ká pozice a jeho agendu převzala Iva Merhautová, do té doby náměstkyně pro informační technologi­e.

Biskup byl převelen na nově vytvořenou pozici druhého ředitele lékařské posudkové služby. Po jeho přesunu na ČSSZ se toto místo zrušilo. Tehdejší ředitel důchodové správy Vilém Kahoun, jehož Biskup tehdy nahradil, podal na ministerst­vo žalobu za zmanipulov­ání výběrového řízení. Soud zatím nerozhodl.

Biskup uspěl ve výběrovém řízení na státního tajemníka resortu a nahradí v ní Petra Smrčka, který ve funkci končí na vlastní žádost.

Důchodová správa, zodpovědná za výplatu 3,5 milionu důchodů měsíčně, se už více než dva roky potýká s potížemi při zadání tří zakázek na IT systémy v hodnotě zhruba 360 milionů korun. ČSSZ není schopna vybrat vítěze bez pochybení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia