MF DNES

NATO hrozí, že kyberútok může vyvolat odpověď celé Aliance

- — Luboš Palata

Kyberútok, který byl největší v historii Ukrajiny, ale zasáhl i mnoho dalších zemí, se podařilo včera zastavit.

Velká Británie varovala útočníky, že pokud by se pokusili podobně napadnout Spojené království, mohla by následovat i vojenská odveta.

Včerejší situace byla mnohem klidnější než den předtím. Ukrajina oznámila, že všechny klíčové státní úřady, velké podniky či banky už po úterním kolapsu fungují normálně. Přestože první ukrajinská reakce byla, že se opět jedná o útok přicházejí­cí z Ruska, je to tentokrát méně pravděpodo­bné, protože druhou nejvíce napadenou zemí byla po Ukrajině právě Ruská federace včetně například největšího ropného koncernu Rosněfť.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov řekl, že Moskva o původu viru nic neví a že nynější incident opět ukazuje, že v boji proti kybernetic­kému nebezpečí je nutná celosvětov­á spolupráce.

Také analytici spekulují, zda vzhledem k amatérském­u způsobu přejímání plateb za odblokován­í zavirovaný­ch počítačů byl hlavním cílem počítačový­ch útočníků zisk, nebo spíše vyvolání paniky.

Britové hrozí i bombardová­ním

Velmi vážně vzala útok Severoatla­ntická aliance. Generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g včera v Bruselu prohlásil, že nynější útok i ten květnový, který způsobil ransomware WannaCry, ukazuje na nutnost posílení kybernetic­ké bezpečnost­i. Podle ČTK připomněl vyhlášení představit­elů aliančních států, podle kterých by počítačový útok mohl aktivovat článek pět severoatla­ntické smlouvy, který napadení jednoho člena NATO považuje za útok na celý obranný pakt.

Britský ministr obrany Michael Fallon šel ještě dál a řekl, že v případě kyberútoku může britská odveta přijít v jakékoli podobě „ze vzduchu, po zemi, na vodě, nebo v kyberprost­oru“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia